STRAVA U DONJOJ BISTRI

Socijalna skrb ipak nadzirala obitelj u kojoj je majka ubila dijete i sebe

07.04.2022 u 09:56

Bionic
Reading

Tri dana nakon stravičnoga ubojstva i samoubojstva u Donjoj Bistri, kada je 30-godišnja majka nožem ubila svojega 5-godišnjega sina, a zatim na isti način presudila sebi, pojavili su se podaci kako je obitelj ipak bila u tretmanu nadležnoga Centra za socijalnu skrb, piše u četvrtak Jutarnji list

No, Centar za socijalnu skrb da nije detektirao ništa zabrinjavajuće. Ministarstvo socijalne skrbi reagiralo je odmah nakon stravične tragedije te priopćilo kako socijalna služba "dosad nije postupala zbog nasilja u toj obitelji".

Međutim, Ministarstvo je prešutjelo da je obitelj godinama u tretmanu Centra za socijalnu skrb te da su roditelji od samog rođenja djeteta imali izrečenu mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi - mjeru koja se, prema Obiteljskom zakonu, izriče roditeljima koji nisu u stanju samostalno ostvarivati roditeljsku skrb pri čemu je ugrožen razvoj djeteta.

"Mi smo priopćili da nije bilo postupanja vezano uz obiteljsko nasilje i to je točno. U Centar smo poslali nadzor i izvijestit ćemo javnost kad nadzor bude gotov", kratko su Jutarnjem listu jučer rekli u nadležnom ministarstvu te ih uputili na ravnatelja Centra za socijalnu skrb Krapina.

"Točno je, obitelj je dulji niz godina bila u tretmanu zbog određenih materijalnih problema, s vremena na vrijeme bi dobivali jednokratnu pomoć. Nakon rođenja djeteta izrekli smo im mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi, da ih imamo na oku, no nikad nismo uočili bilo kakvo zanemarivanje ni nasilje, dijete je uvijek bilo veselo i zbrinuto, bilo je redovito cijepljeno, bili smo u kontaktu i s pedijatrom", kaže ravnatelj Centra Sergej Erdelja.

Ne objašnjava zašto je onda mjera nadzora - koja, prema zakonu, traje od šest mjeseci do godine dana - ovim roditeljima više puta produljivana. Prema ravnateljevim riječima, mjera im je istekla tek prije oko godinu dana, a socijalni radnici procijenili su da i nakon isteka mjere treba nastaviti obilaziti obitelj, pišu novinari Jutarnjeg lista Kristina Turčin i Marin Dešković.