LOŠ EPILOG

Raspisana tjeralica za osuđenom prijateljicom Josipe Rimac

16.05.2024 u 18:13

Bionic
Reading

Bivša ravnateljica Uprave za područja od posebne državne skrbi nekadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Anna Maria Radić, koja je obitelji bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Pleslić ex Rimac darovala nepripadajući stan u Kninu, od danas je službeno u bijegu

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda jutros je naložila policiji da raspiše tjeralicu 's mjerom - uhititi'. Prije deset dana ona je, naime, naložila policiji da Radić pronađe na njezinoj kućnoj adresi na zagrebačkoj Trešnjevci, a policija je u više navrata nije pronašla, piše Jutarnji list.

Raspisivanje tjeralice znači da će policija aktivno tragati za 55-godišnju bivšu ravnateljicu Vladinoga ureda, te je sprovesti u zatvor radi služenja jednogodišnje zatvorske kazne zbog namještanja stana Rimčevoj, tumači Jutarnji list, dodajući da je ovo ponižavajući epilog jednog od najintrigantnijih slučajeva političke korupcije u Hrvatskoj, u kojemu međutim sve okolnosti niti izbliza nisu poznate.

Anna Maria Radić bila je optužena da je obitelji bivše kninske gradonačelnice na štetu državnog proračuna, pribavila nekretnine vrijedne više od 548.000 kuna. Optužnica protiv Radić podignuta je u siječnju 2016., a Uskok je tada izvijestio da je obustavio istragu protiv Rimac i njezinog supruga koje su sumnjičili za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti pri stjecanju stambenog prostora. Tužiteljstvo je pojasnilo da je istragu protiv Rimac i supruga obustavilo jer "nije utvrđeno postojanje relevantnog stupnja sumnje da bi počinili kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti".

No, Uskok istovremeno nije odustao od progona Anne Marie Radić koja je optužena da je samoinicijativno pogodovala obitelji bivše kninske gradonačelnice. Uskok je tvrdio da je od sredine 2008. do kraja 2009. protivno odredbama Zakona o područjima posebne državne skrbi "poduzela niz protuzakonitih radnji kojima je obitelji gradonačelnice Grada Knina, osim stambenog prostora površine 126,28 m2, omogućila neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi u Kninu, površine 128,68 m2".