PET GODINA KASNIJE

Proglašeni krivima zbog paleža vikendice Radovana Ortynskog na Braču

25.01.2022 u 15:55

Bionic
Reading

Šestero optuženika za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog 2017. na Braču, u utorak su na osječkom Županijskom sudu, temeljem sporazuma s Uskokom, nepravomoćno proglašeni krivima za ovo kazneno djelo

Nakon suđenja koje započelo u listopadu 2019., prvooptuženi Dragan Baković "Bambur" osuđen je na tri i pol godine zatvora, a drugookrivljenici Jasmini Huzanić izrečena je djelomična uvjetna osuda, tako da bezuvjetni dio iznosi jednu godinu i tri mjeseca zatvora, dok se dio izrečene kazne zatvora u trajanju od jedne godine i pet mjeseci neće izvršiti ukoliko okrivljenica u roku provjeravanja od godine ne počini novo kazneno djelo,

Trećeokrivljeni Mario Tolić osuđen je godinu i pol dana zatvora, a Ivo Jerić na godinu dana zatvora, uvjetno na četiri godine.

Okrivljenom Zdenku Ivankoviću izrečena je djelomična uvjetna osuda, tako da beuzvjetna zatvorska kazna iznosi osam mjeseci način da neuvjetovani, dok se dio izrečene zatvorske kazne u trajanju od osam mjeseci neće izvršiti ukoliko u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Okrivljenik Robert Flačer osuđen je na kaznu od 11 mjeseci zatvora, koja je zamijenjena radom za opće dobro.

S obzirom da su optuženici potpisali Izjave za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka s USKOK-om, kao i Sporazume na osnovu kojih se očekuje izbor i odmjeravanje blaže kazne, Sud nije mogao utjecati na izbor vrste i visine kaznene sankcije, a s kojima su se suglasili i oštećenici Radovan i Radmila Ortynski.

Sudskom odlukom prvooptužen Baković obvezan je platiti 300 tisuća kuna sudskih troškova, a ostali okrivljenici po 70 tisuća kuna. Za ovo kazneno djelo bio je optužen i Milan Bulat, koji je u svibnju prošle godine, pronađen mrtav u šumi kod Našica, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Optužnica je Bakovića teretila da je od siječnja 2017. na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, BiH te Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao okrivljenike Bulata i Tolića, okrivljenicu Huzanić te najmanje još jednog nepoznatog počinitelja radi zapaljenja vikendice Radovana Ortynskog, u Postirama na otoku Braču.

Uskok smatra kako je Baković s okrivljenim Bulatom dogovorio da zajedno s najmanje još jednim nepoznatim počiniteljem zapale vikendicu te da trećeokrivljena Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na Brač i bude s njim cijelo vrijeme kako bi se, nakon paleža vikendice, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s Brača, a da četvrtookrivljeni Mario Tolić bude osoba koja će Bakovića izvijestiti o izvršenju nedjela.

Sukladno dogovoru, tvrdi tužiteljstvo, drugookrivljeni Bulat i najmanje još jedan nepoznati počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta od preko 200 tisuća kuna.

Kako je pri paljenju vikendice došlo do eksplozije u kojoj je Bulat teško ozlijeđen Baković je, po sumnjama tužiteljstva, u suradnji s ostalim okrivljenicima organizirao njegovu evakuaciju s Brača i liječenje u BiH i Njemačkoj.