umiješala se i policija

Preminula 22-godišnja djevojka koja je nakon poroda u Gospiću hitno prebačena u Zadar. Milinović kaže da je došlo do 'incidenta i komplikacija', oglasili se iz bolnica

09.11.2022 u 18:19

Bionic
Reading

Dvadesetdvogodišnja žena iz mjesta Gornje Vrhovine kod Otočca preminula je 7. studenoga u Općoj bolnici Zadar, odakle je dovezena iz OB Gospić nakon što je rodila svoje četvrto dijete. U Jedinicu intenzivne medicine primljena je u poslijepodnevnim satima, no nije joj bilo spasa. Članovi obitelji preminule rodilje zaprijetili su Milinoviću, a u bolnicu je pozvana policija

Trudnica iz Gornjih Vrhovina (22) rodila je u ponedjeljak živo i zdravo dijete, nakon čega je došlo do obilnog krvarenja pa je pala u hemoragični šok te je prevezena je u bolnicu u Zadru, gdje je umrla, a obje bolnice kategorički opovrgavaju da su liječnici za to odgovorni.

Specijalist anesteziologije, reanimacije i hitne medicine zadarske bolnice Edi Karuc rekao je za Hinu da je pacijentica u ponedjeljak poslijepodne bila kod njih na mjerama intenzivnog liječenja, da je upoznat sa slučajem, a na pitanje vidi li elemente liječničke pogreške, odgovorio je kategorički: 'Ni blizu'. Odbio je daljnju argumentaciju te je - zbog delikatnosti slučaja i iznimnog interesa javnosti - za sutra najavio konferenciju za novinare.

Kako je za Hinu rekla ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić, porođaj je 'protekao standardno, rodilja je rodila živo i zdravo dijete, ali je imala uraslu placentu, što završava teškom komplikacijom, što se i u ovom slučaju dogodilo'. Istaknula je kako ne vidi da je bila učinjena ikakva liječnička pogreška.

Tijekom krvarenja pacijentici je odstranjena maternica da bi se zaustavilo krvarenje, ali je ona unatoč poduzetim mjerama razvila hemoragični šok i u takvom je stanju prevezena u Zadar. Ondje se nastavilo s mjerama intenzivnog liječenja koje su počele u Gospiću, poduzete su i dodatne mjere intenzivnog liječenja, ali žena je, rekao je Karuc, unatoč tome, umrla 'u jedinici intenzivne medicine Opće bolnice Zadar, ne u autu, ne na putu'.

U vezi s incidentom i pozivanjem policije, o čemu su izvijestili neki mediji, Čubelić je rekla da je u bolnici u Gospiću rodbina rodilje verbalno napala ginekologe i da je policija došla. Dodala je da liječnici razumiju teške okolnosti te su odlučili da neće podizati tužbu jer smatraju da nije potrebno da se protiv njih podiže bilo kakva prijava. Čubelić je opovrgnula da je bilo bilo kakvog fizičkog sukoba iako se radilo o teškoj i neugodnoj situaciji jer su liječnici 'sve učinili za pacijenticu i novorođenče', ali, istaknula je, 'ponekad se dogode takve fatalne situacije'. Novorođenče je u bolnici u Gospiću i dobro se razvija, a četvrto je dijete umrle rodilje.

Na porodu bio i Darko Milinović koji je napadnut

Na porodu je u nekom trenutku bio i ginekolog te bivši ministar zdravstva Darko Milinović, doznaju iz 24sata. 'Ja sam došao u sedam ujutro u rađaonu, ali porod gospođe je vodila druga kolegica. Imali smo taj incident, bile su komplikacije, ali ne mogu ništa reći. Za sve informacije obratite se ravnateljici bolnice', rekao je Milinović.

'Ovo joj je bila četvrta trudnoća, termin joj je bio 22. studenog, no 7. studenog je zbog bolova primljena u gospićku bolnicu. Njenom suprugu je rečeno da je došlo do komplikacija, da je išla na carski i da su je reanimirali. Potom je došla kratko svijesti, izgubila je puno krvi i rekli su mu potom da su zvali hitnu da je odveze u OB u Zadru. No preminula je. Njen suprug je bio van sebe i vikao je u OB Gospić pa su mu pozvali policiju i prijetili da će mu oduzeti djecu, osim ovog novorođenčeta koje je rođeno 7. studenoga, ima još troje djece. Rekli su da je agresivan i nestabilan i zato su ga prijavili', ispričala je za 24sata obiteljska prijateljica.

Obitelj preminule navodno je prijetila Darku Milinoviću, a iz Policijske uprave ličko-senjske potvrđeno je da su 7. studenog dobili poziv iz gospićke bolnice: 'Policija u Gospiću je 7. studenoga zaprimila dojavu iz Opće bolnice u Gospiću u 15:58 minuta, 52-godišnjak iz Vrhovine je putem treće osobe poručio riječi prijetnje jednom doktoru. Spomenuti liječnik je upoznat s tim da je mogao podnijeti prijedlog za kazneni progon, no on je to odbio'. Kako 24sata neslužbeno doznaje, riječ je o doktoru Darku Milinoviću koji je odbio da se kazneno progoni osoba koja mu je zaprijetila, a riječ je o tetku preminule mlade majke.