malverzacije na braču

Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića

10.12.2021 u 18:20

Bionic
Reading

Optužnicu USKOK-a protiv bivšega ministra uprave Lovre Kuščevića (HDZ) kojom ga se tereti za malverzacije sa zemljištem dok je bio načelnik Nerežišća na Braču te za sprječavanje dokazivanja, potvrdilo je Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu, doznaje se u petak od sudskih izvora.

Odluka o optužnici protiv Kuščevića prvobitno je trebala biti donesena u rujnu ove godine, ali je tad odgođena pošto je jedan od suoptuženika zatražio izdvajanje dokaza smatrajući ih nezakonitim.

Istraga protiv Kuščevića pokrenuta je  u rujnu 2019. nakon što je Kuščević podnio ostavku na dužnost ministar uprave pošto se našao na udaru medij koji su tvrdili da je kao načelnik Općine Nerežišće  u razdoblju od 2008. do 2028. godine nezakonito domogao četiri milijuna kuna.

Prema tadašnjim medijskim navodima, Kuščević se tog novca domogao malverzacijama sa zemljištima, izmjenama prostornog plana, stečajem i preprodajom poslovnih prostora.

Istraga protiv Kuščevića kasnije je dva puta proširivana te su osim njega optuženi i njegova supruga Zoran Kuščević,, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišće Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.