anonimna dojava

Policija traga za osobom koja je prijetila premijeru i članovima vlade

12.05.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da provode kriminalističko istraživanje "s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te identificiranja osobe" koja je uputila prijetnje premijeru i ministrima, a zbog čega je policija u petak bila u Banskim dvorima

U priopćenju navode da je Policijska uprava zagrebačka u petak u jutarnjim satima "zaprimila dojavu nepoznate osobe koja je u svojoj izjavi izrazila prijetnje prema predsjedniku i članovima Vlade RH".

S obzirom na zaprimljenu dojavu, odnosno ozbiljnost izrečenih prijetnji, na Markov trg su upućene i raspoređene dodatne policijske snage. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te identificiranja osobe koja je uputila prijetnje, stoji u priopćenju.

Glasnogovornik vlade Marko Milić ranije je potvrdio da je policija u petak došla u sjedište hrvatske vlade zbog prijetnji ubojstvom premijera i članova vlade. Prema neslužbenim informacijama prijetnja je upućena telefonom.

Komentirajući izvješće SOA-e za prošlu godinu, premijer Andrej Plenković u petak je u Dubrovniku rekao da državne institucije konstantno djeluju kako bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti i naveo da prijetnje postoje te je zbog jedne policija i danas u Banskim dvorima.

SOA u danas objavljenom izvješću za prošlu godinu, među ostalim, navodi da je "detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka".

  • +2
Interventna policija ispred Banskih dvora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Upitan za komentar izvješća, Plenković je rekao kako su postojale "dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka".