uhićeno 20 osoba

Zaradili 85.000 eura na lažnim potvrdama u zagrebačkim autoškolama

14.06.2023 u 15:32

Bionic
Reading

Čak dvadesetak osoba uhićeno je jučer u akciji Uskoka i policije u zagrebačkim autoškolama. Sumnja se da su se okrivljenici udružili i omogućavali nezaokonito stjecanje uvjerenja o osposobljenosti za profesionalne vozače i svjedodžbi o provedenoj periodičkoj izobrazbi

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 20 osoba, jednim trgovačkim društvom i jednom obrazovnom ustanovom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja, javlja PU zagrebačka.

Sumnja se da je od siječnja 2023. do lipnja 2023. godine, na području Zagreba i u drugim mjestima u Hrvatskoj, 41-godišnjak kao ovlaštena osoba za zastupanje trgovačkog društva zajedno s ostalim osumnjičenicima u dobi od 30 do 64 godine za dogovoreni novčani iznos kontinuirano izdavao nevjerodostojne svjedodžbe i uvjerenja o periodičnoj izobrazbi i stručnoj osposobljenosti za profesionalne vozače koji upravljaju vozilima za prijevoz tereta i putnika.

Osumnjičenici su, neovisno o tome je li takva izobrazba doista provedena, izdavali svjedodžbe ovlaštenog centra o provedenoj periodičkoj izobrazbi vozača te su ujedno izdavali uvjerenja ovlaštene obrazovne ustanove o osposobljenosti vozača. Na taj su način osumnjičenici nezakonito pribavili dobit od najmanje 85.000 eura.

Tijekom kriminalističkog istraživanja provedeno je više osobnih pretraga, pretraga vozila, pretraga doma i drugih prostorija te pretrage poslovnih prostorija tijekom kojih je oduzeto više mobilnih telefona, novca i poslovne dokumentacija. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su kaznenu prijavu podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dok su osumnjičene osobe u zakonskom roku predane pritvorskom nadzorniku.