uhićenja u osijeku

Policija privela troje zaposlenih i šefa državne agencije zbog zapošljavanja preko veze; USKOK otkrio kako su operirali

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.04.2022 14:19
  • Objavljeno 27.04.2022 u 13:05
Navodno privedeni Davor Mikulić (u krugu), ilustrativna fotografija

Navodno privedeni Davor Mikulić (u krugu), ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/HDZ.hr

Privedeno je nekoliko osoba iz Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije

Zbog sumnje u namještanje natječaja za zapošljavanje jedne djelatnice, policijski službenici PU osječko-baranjske i USKOK, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, priveli su nekoliko osoba iz Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Među privedenima je, prema neslužbenim informacijama, i ravnatelj ove ustanove Davor Mikulić, diplomirani inženjer poljoprivrede, koji je prije pet godina bio na mjestu v.d. Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Član je HDZ-a.

O svemu se priopćenjm oglasio i USKOK u kojem se ističe kako su na temelju kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske, donijeli rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1963., 1979., 1980., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti.

'Osnovano se sumnja da je II. okr., u razdoblju od rujna 2021. godine do veljače 2022. godine, u Osijeku i drugim mjestima u Osječko-baranjskoj županiji, zatražila od I. okr., svog bliskog prijatelja i ravnatelja Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije (dalje: Agencija), da u Agenciji sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi i kvalifikaciji te joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu, na što je I. okr. pristao.', navodi se u USKOK-ovu priopćenju.

Ističe se kako je u cilju realizacije dogovorenog, prvookrivljeni kao ravnatelj Agencije najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u navedenim internim aktima sistematizira do tada nepostojeće novo radno mjesto s uvjetima radnog mjesta prilagođenog isključivo kvalifikacijama drugookrivljenog, nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost na navedene izmjene.

'Potom je prvookrivljeni, sukladno dogovoru s drugookrivljenim., 17. siječnja 2022. raspisao javni natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta, objavljujući ga samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina. Za članove natječajnog povjerenstva imenovao je III. i IV. okr. od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenoga, zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu II. okr. bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije, na što su oni pristali.', navodi USKOK.

Nadalje se osnovano sumnja da je III. okr., u dogovoru s I. okr., unaprijed sačinio zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima prema kojima ostali kandidati ne ispunjavaju tražene uvjete, pa su onda I. i III. okr., bez sudjelovanja IV. okr. kao člana natječajnog povjerenstva, obavili razgovore s kandidatima i od njih zatražili potpisivanje zapisnika radi njihove eliminacije i prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju II. okrivljene. Sukladno dogovoru su zatim III. i IV. okr. podnijeli prijedlog da se II. okr. izabere kao najbolji kandidat na natječaju, nakon čega je I. okr. 31. siječnja 2022. donio odluku o zapošljavanju II. okr. na radno mjesto sistematizirano na opisani način, te je sljedeći dan s njom u ime Agencije sklopio ugovor o radu.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Uz Mikulića, uhićeno je još troje zaposlenika Agencije, i to viša stručna savjetnica za turizam i projekte Renata Forjan, stručni referent za rad na projektima Zdravko Peko te viši savjetnik za pravne poslove Tomislav Kordi, piše Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!