afera 'mikado'

Podignuta optužnica protiv bivše zagrebačke gradonačelnice

12.03.2024 u 14:36

Bionic
Reading

Osječko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivše zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić (66) i njenih poslovnih suradnica Ive Franekić (53) i Marjane Leinart (78), objavio je Jutarnji list

Optužnica protiv Vlaste Pavić i drugih podignuta je nakon detaljne istrage zbog makinacija s tvrtkom 'Mikado', objavio je Jutarnji list. Pavić i Franekić terete se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene odnosno poslovne isprave, dok se Leinart sumnjiči da je poticala na zlouporabu.

Riječ je o slučaju, piše Jutarnji list, u kojem su u fokus tužiteljstva došli na desetke tisuća eura vrijedna uređenja stanova, ugradnja lifta, kupnja namještaja, kamena, audio i video zaštitne opreme na račun tvrtke Mikado koju je osnovao Rus s hrvatskom putovnicom Konstantin Veniaminovič Gološčapov, u javnosti poznat kao bivši maser Vladimira Putina. Kaznena djela su, prema optužnici, počinjena u vrijeme kada je Pavić bila voditeljica poslova u tvrtki Mikado, koja se bavila izgradnjom i opremanjem stanova u luksuznim vilama u sklopu projekta Katino na otoku Šipanu, a Franekić je bila direktorica tvrtke, piše Večernji list. Informaciju o podizanju optužnice objavilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, ne navodeći imena optuženica.

'Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv tri hrvatske državljanke, i to protiv prvookrivljenice (1957.) i drugookrivljenice (1971.) zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ/11 i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. KZ/11, i protiv trećeokrivljenice (1946.) zbog poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. u vezi s čl. 37. st. 1. KZ/11.

  • +9
Vlasta Pavić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Okrivljenicama se stavlja na teret da su od ožujka 2012. do studenoga 2015. godine, u Zagrebu, po prethodnom dogovoru i zajedno, počinile navedena kaznena djela. Prvookrivljenu voditeljicu poslovanja trgovačkog društva iz Zagreba tereti se da je temeljem specijalne punomoći; iako svjesna da je sukladno ovlaštenjima dužna savjesno i stručno te u korist ovog društva obavljati sve potrebne radnje za izgradnju i opremanje stambenih građevina i objekta u objektu na otoku Šipanu; zlouporabila povjerenje u gospodarskom poslovanju. Drugookrivljenu direktoricu istog društva tereti se da je; iako svjesna da je sukladno odredbama čl. 430. u vezi s čl. 252. Zakona o trgovačkim društvima dužna postupati s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika; počinila isto kazneno djelo. Naime, obje okrivljenice se tereti da su postupile u nakani da sebi i jednoj fizičkoj osobi pribave veliku nepripadnu materijalnu dobit; a dok ih je trećeokrivljenica poticala da sebi i jednom stranom državljaninu pribave nepripadnu materijalnu dobit; odnosno da je prvookrivljenica ugovarala i organizirala, a drugookrivljenica organizirala i nalagala računovodstvu društva da se na teret oštećenog društva kupuju robe i plaćaju usluge te odobravala plaćanje tih roba i usluga. Roba je potom isporučivana, a usluge su obavljane trećim osobama, pri čemu su njihova nabava i njihovo plaćanje u poslovnoj dokumentaciji oštećenog društva neistinito navedeni kao trošak radova i opreme u objektu na otoku Šipanu. Okrivljenice se tereti da su sebi i navedenim osobama, a na štetu trgovačkog društva iz Zagreba, pribavile protupravnu imovinsku korist u iznosu od 101.021,55 eura', piše u priopćenju ŽDO Osijek.

Kako piše Večernji list, Pavić je, nakon što je za projekt Katino naručila projektiranje, montažu i isporuku četiri dizala, kasnije isporuku stornirala te je zatražila da se jedna platforma za podizanje invalidskih kolica, vrijedna oko 95.000 kuna, instalira u kuću njezine majke, a Franekić je transakciju provela kroz poslovne knjige Mikada koji je i platio instaliranje platforme. Osim toga, Pavić je, prema optužnici, djelatnicima tvrtke naložila da plate oko 44.000 kuna za namještaj koji je isporučen Gološčapovu te je od jedne tvrtke naručila radove na rekonstrukciji svoga stana i stana kojim se koristi Franekić, a sve te radove ukupne vrijednosti 600.000 kuna platila je tvrtka Mikado. Pavić je, tvrde tužitelji, također lažirala račun za kuhinju Marjane Leinart vrijednu oko 22.000 kuna, koju je isto platila tvrtka Mikado.