rusi u igri

Pandora papers: Šipanske vile koje je posjetila Grabar Kitarović financirane višemilijunskim zajmovima iz offshorea

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 12.10.2021 18:04
  • Objavljeno 12.10.2021 u 18:04
Vile na Šipanu

Vile na Šipanu

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Podaci iz Pandorinih dokumenata koje je dobio međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) otkrivaju kako je obnova zapuštene šipanske vila Katino, koju je za četiri milijuna eura kupila zagrebačka tvrtka Mikado, a koju je osnovao Rus s hrvatskom putovnicom Konstantin Veniaminovič Gološčapov, financirana iz offshore fondova te da se u godinama od 2004. naovamo u tvrku Mikadu slilo 33,4 milijuna eura iz ukupno sedam offshore tvrtki.

Vlasništvo šest od sedam tvrtki nije poznato. No kad je posljednja na sebe preuzela sve dugove prošlih, bila je u stvarnom vlasništvu bivšeg ruskog ministra energetike, piše portal Oštro.hr

Tim je novcem obnovljena stara vila te su sagrađene još tri, a tvrtka Mikado je iz ruku Gološčapova prelazila prvo u vlasništvo jedne pa druge panamske tvrtke. Zbog ulaganja u 'turističke objekte' 2015. godine je Mikado dobio povrat poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura.

Vile, međutim, nisu poslužile za tu svrhu iako su u srpnju 2016. godine registrirane kao smještaj za turiste s pet zvjezdica. Istog je mjeseca imanje posjetila i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Vlasnik Mikada danas je tajnovita švicarska tvrtka Realty Investments. O njoj se zna jedino to da joj je predsjednik uprave počasni konzul Litve u Švicarskoj Graziano Pedroja, koji je i član upravnog odbora u švicarskom Sentinel Holdingu, koji je nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka angažirao supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića.

Konstantin Veniaminovič Gološčapov, ruski državljanin kojeg tamošnji mediji nazivaju Putinovim bivšim maserom, 2004. godine osnovao je tvrtku u Hrvatskoj. Dao joj je ime Mikado po prvim slovima svoga imena te imenima supruge i četvero djece.

Gološčapov je 2008. godine kao hrvatsku adresu naveo jednu stambenu zgradu u zagrebačkoj četvrti Vrbik. Sljedeće godine Mikado je dobio tri zajma od offshore-tvrtke iz Oštru nepoznate jurisdikcije, koji su poslužili za kupnju oronule vile i lokalnog zemljišta u Šipanskoj Luci od obitelji Stjepović.

Istraga Oštra otkrila je kako su taj i naredni zajmovi došli od sedam tvrtki od kojih je barem jedna povezana s Igorom Jusufovim, ministrom energetike od 2000. do 2004. godine za vrijeme prvog predsjedničkog mandata Vladimira Putina. Jusufov je potom bio i član upravnog odbora ruske državne plinske tvrtke Gazprom, a danas predvodi privatnu investicijsku kompaniju. Revija Forbes njegovu imovinu procjenjuje na 1,1 milijarde dolara.

Nakon kupnje vile i zemljišta, tijekom 2010. godine Mikado je počeo prikupljati dozvole za gradnju te je dobio još 1,2 milijuna eura zajma od tvrtke Bourg Financial iz Paname. Sljedeće je godine nastavio s prikupljanjem dozvola, a u svibnju 2011. Gološčapov je, prema ugovoru koji je pribavio Oštro, Bourgu predao 90 posto svog udjela – besplatno. U listopadu i studenom te godine na račune Mikada stigla su još dva zajma u iznosu od četiri milijuna eura, ovaj put od tvrtke Cadram Holding, također sa sjedištem u Panami. U prosincu je, međutim, Cadram kupio udjele Bourga u Mikadu – za 2400 eura.

U 2012. i 2013. godini Mikado je dobio još 20 milijuna eura zajmova od Cadram Holdinga, tvrtke Prosal Investments s Britanskih Djevičanskih Otoka te treće koju Oštro nije uspio identificirati. Potkraj 2013. godine Cadram Holding je kod Mikada imao već ukupno 28 milijuna eura zajmova koje je pretvorio u kapitalne rezerve Mikada. Povlačenje kapitalnih rezervi prema hrvatskom Zakonu o trgovačkim društvima ne podliježe plaćanju nikakvih poreza, za Oštro je potvrdila profesorica Ivana Dražić Lutilsky sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Unatoč tolikim sredstvima tvrtke, Cadram Holding je u 2014. godini za samo 20.000 dolara prodao svojih 90 posto Mikada švicarskoj tvrtki Realty Investments. Oštro je u Pandorinim dokumentima pronašao potvrdu da je u to vrijeme stvarni vlasnik Cadrama bio Igor Jusufov. Većina zajmova ukupnog iznosa od 37,4 milijuna eura do 2015. godine bila je vraćena, često preko ugovora o cesiji između povezanih tvrtki. Preostalih 6,4 milijuna eura Jusufov je svibnju preuzeo od Cadrama na sebe te je tako postao Mikadov zajmodavac.

U tom ugovoru o prijenosu 6,4 milijuna eura nalazio se i popis svih zajmova koji su se iz offshore-tvrtki slijevali u Mikado. Popis je potpisao Jusufov pa bi mogao prikazivati i to da je upravo on stajao iza konstantnih priljeva zajmova. Iznosi te datumi na popisu zajmova odgovaraju i podacima iz godišnjih financijskih izvještaja Mikada.

Pet mjeseci nakon potpisivanja tog ugovora Cadram je ugašen, a 2016. godine Gološčapov je prodao 10 posto svog udjela tajnovitoj tvrtki Realty Investments – za 2000 kuna. Prema posljednjim financijskim izvještajima za 2020. godinu, kapitalne rezerve ove tvrtke i dalje su iste, dok zajmovi od 6,4 milijuna eura još nisu vraćeni. Štoviše, Mikado od početka posluje s gubitkom.

Profesorica Ivana Dražić Lutilsky, kojoj je Oštro poslao molbu za stručno mišljenje, komentirala je kako bi s obzirom na činjenicu da je gubitak društva u 2021. godini bio 10,3 milijuna eura, 'bilo logično da se taj računovodstveni gubitak pokrije iz stvorenih kapitalnih rezervi'. Kad je Jusufov 2015. godine na sebe preuzeo Cadramovo potraživanje od Mikada, hrvatska je Porezna uprava netom završila nadzor nad tvrtkom. Zaključeno je da je Mikado u 2012. i 2013. godini preplatio porez na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura te mu je on vraćen.

'U planu investitora je i komercijalizacija objekta kroz sadržaje elitnog turizma', stoji u zapisniku nadzora Porezne uprave čiju kopiju posjeduje Oštro. No Mikado je tek u lipnju 2016. godine zatražio kategorizaciju vila kao kuća za odmor s pet zvjezdica, koju je dobio sljedeći mjesec.

U toj godini u vilama nitko nije boravio, a 2017. je prijavljeno tek 151 noćenje, objavio je tada Nacional. To je, prema statističkim podacima Turističke zajednice Dubrovnika, tri puta manje od broja noćenja u objektima iste kategorije na području Šipanske Luke u istoj godini. Uz to, na imanju ne postoji zakonski propisana ploča na kojoj piše da su vile Katino turistički objekt. Umjesto nje, s gornje i donje strane imanja stoje dva natpisa na kojima na engleskom i hrvatskom jeziku piše »privatni posjed«.

Oštrova potraga za mogućnostima unajmljivanja luksuznih vila u Šipanskoj Luci prošla je neuspješno. Pronašli smo samo nedovršenu Facebook-stranicu Luxury Villas Katino Dubrovnik, koja je napravljena u rujnu 2019. te je kasnije napuštena. Kolinda Grabar Kitarović je za Oštro rekla kako ne poznaje ni Jusufova ni Gloščapova ni Pedroju. Rekla je i da ni njezin suprug ne zna Pedroju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!