DO KRAJA POSTUPKA

Otkriven 'trojanski konj': Profesori s Geodezije će mjesecima čamiti u pritvoru

28.11.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Bivši dekan zagrebačkoga Geodetskoga fakulteta Almin Đapo, te njegov kolega Boško Pribičević u istražnome zatvoru će ostati i nakon što Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) ispita svjedoke na koje su oni potencijalno mogli utjecati.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda usvojilo je žalbu EPPO te je osim osnovu za njihovo pritvaranje, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, proširilo i na osnovu prema kojoj postoji opasnost da bi oni izlaskom iz pritvora mogli ponoviti kazneno djelo.

Riječ je o pritvorskom osnovu koji može trajati do završetak kaznenoga postupka. Osim njima dvojici ista dodatna pritvorska osnova je određena i Krunoslavu Bocu, formalnom vlasniku tvrtke Geofocus, koja je obavljala poslove za fakultet te kroz koju se, prema sumnjama europskih tužitelja, izvlačio novac koji je dolazio od ministarstva kulture.

Istražitelji sumnjaju da je Geofocus bio svojevrsni 'trojanski konj' u kojemu su zapravo pravi vlasnici bili Đapo i Pribičević, koji bi kao osobe zadužene za provedbu EU projekata na fakultetu tako dodijelili poslove svojoj vlastitoj tvrtki.