granični prijelaz županja

Optužen policajac koji je za 250 eura muljao s pečatima u putovnici

29.05.2024 u 18:09

Bionic
Reading

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv jednog hrvatskog državljanina (1988.) i dvojice državljana BiH (1976., 1972.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave, izvijestio je USKOK

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je početkom veljače 2023. godine, u Županji i drugim mjestima, na traženje III. okr. dogovorio da će kao policijski službenik na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Županja koji je zadužen za kontrolu osoba koje prelaze državnu granicu, za naknadu od 200 do 250 eura, u putovnicu II. okr. otiskivati službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima, kojima će II. okr. regulirati boravak unutar Schengenskog prostora odnosno neistinito prikazati da je na vrijeme napustio teritorij Austrije.

Sukladno navedenom dogovoru, II. okr. je u razdoblju od 1. veljače do 31. prosinca 2023. u najmanje šest navrata svoju putnu ispravu i dogovorene novčane iznose, kao naknadu za izvršenu uslugu otiskivanja graničnog numeratora, predavao III. okr. koji je potom putovnicu i novac donosio I. okr. u Županju. Nakon toga je I. okr., znajući da II. okr. nije pristupao graničnoj kontroli, u njegovu putovnicu otiskivao službene ulazno/izlazne pečate. Putovnicu s tako utisnutim pečatima I. okr. je zatim predavao III. okr., koji ju je vraćao II. okr., a ovaj je na Stalnom graničnom prijelazu Bajakovo prilikom granične kontrole 8. veljače 2024. putovnicu predao policijskom službeniku na uvid.