nesretan slučaj

Muškarac se u Križu otrovao ugljičnim monoksidom; policija poziva na oprez

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2021 16:45
  • Objavljeno 18.11.2021 u 16:45
Servis plinskog bojlera

Servis plinskog bojlera

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zagrebačka policija izvijestila je u četvrtak da je zbog povećanja koncentracije ugljičnog monoksida u prostorijama doma smrtno stradao muškarac u Križu, stoga građane podsjeća na nužne mjere opreza

Nesretan slučaj dogodio se između 15. i 17. studenoga u Križu u Moslavačkoj ulici.

Policija je izvijestila kako je u kući najvjerojatnije uslijed istovremenog rada klima uređaja i peći na kruta goriva, odnosno povećanja koncentracije ugljičnog monoksida u prostorijama, smrtno stradao 62-godišnjak. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Zagrebačka policija građanima savjetuje da obavezno servisiraju plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) kod ovlaštenih stručnih servisera, da poštuju rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, koje trebaju obaviti dimnjačari, te da redovito čiste ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

Između ostalog, građani trebaju provjeriti je li njihov dimnjak oštećen te da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala.

Zapaljiv materijal mora biti dovoljno udaljen od električnih grijalica i žarulja za zagrijavanje prostora te mora biti uklonjen iz prostora kotlovnice. Plinske boce također ne smiju biti u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično).

Pepeo iz ložišta ne smije se odlagati u vreće, kante ili posude od gorivog materijala, kao ni na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Također, građani trebaju provjeriti i postoji li ventilacija u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila kako bi se spriječila koncentracija plina koja može uzrokovati trovanje ili stvaranje eksplozivne smjese.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!