u istražnom je zatvoru

Krijumčario Iračane, pa u bijegu od policije skrivio nesreću

11.08.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Zbog krijumčarenja petero državljana Iraka i njihovog ranjavanja u prometnoj nesreći, koju je izazvao bježeći pred policijom, u petak je 28-godišnji BiH krijumčar ljudima saslušan na karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu, te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor

Sudac istrage Ante Ujević rekao je Hini da je prihvatio prijedlog odvjetništva da se osumnjičenik zadrži u istražnom zatvoru, iako je priznao sve što mu se kaznenom prijavom stavlja na teret. Kako je sam rekao priznao je krivicu ne bi li bio pušten da se brani sa slobode, no ipak je, radi dostupnosti hrvatskim pravosudnim organima, zadržan.

“Doduše, kao mogućnost zamjene za istražni zatvor određena mu je jamčevina od 10.000 eura. Ako je plati, moći će se braniti sa slobode”, dodao je Ujević.

Karlovačka Policijska uprava u petak je izvijestila da su policijski službenici Ravnateljstva policije i Granične policije Cetingrad jučer, 10. kolovoza po noći, uočili sumnjiv osobni automobil bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka, te su krenuli za njim da ga zaustave i prekontroliraju vozača i putnike.

Ubrzo su naišli na vozilo nad kojim je 28-godišnji BiH vozač izgubio nadzor u zavoju zbog neprilagođene brzine te udario u betonski zid i sletio s kolnika. Tada je utvrđeno da je 28-godišnjak u vozilu prevozio pet stranih državljana, od kojih su u toj prometnoj nesreći ozlijeđeni muškarac i dvoje djece. Za sve strane državljane utvrđeno je da su nezakonito ušli u Hrvatsku, te je četvero stranih državljana izrazilo namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć, dok će se prema ozlijeđenom ilegalnom migrantu postupanje nastaviti po njegovom izlasku iz bolnice gdje je na liječenju.

Sudac Ujević je potvrdio Hini da nitko od Iračana nije imao osobne isprave, samo su se deklarirali kao Iračani, te da je to uobičajena praksa i da “sigurno i više od 90 posto prokrijumčarenih ljudi nema uz sebe nikakve identifikacijske dokumente”.