Slučaj kaba

Karlovačkom poduzetniku Hanželu sud odbio obnovu postupka, neće mu bit vraćeno milijun kuna

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2022 16:10
  • Objavljeno 12.05.2022 u 16:10
Nikola Hanžel

Nikola Hanžel

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Karlovački Županijski sud odbio je u četvrtak poduzetniku Nikoli Hanželu zahtjev za obnovom postupka te ostaje na snazi prijašnja odluka o oduzimanju imovinske koristi od milijun kuna u skladu s presudom iz listopada 2009. jer dokazi u tom postupku nisu vjerodostojni

Karlovačkom poduzetniku, koji je bio predsjednik Skupštine dioničara banke Nikoli Hanželu Karlovačka banka je 1998. nezakonito otpisala dug te je on zbog toga bio osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu i vraćanje novca, koji je uplaćen u državni proračun.

Hanžel sada traži da mu 'država vrati 1.007.000 kuna oduzetih u predmetu neosnovanog otpisa duga od Karlovačke banke'. Njegovi odvjetnici tvrde da su posegnuli za tim 'izvanrednim pravnim lijekom' kako bi dokazali da je Hanžel Karlovačkoj banci uplatio posebnim sporazumom iz kolovoza 2010. godine 2.500.000 kuna za sve tražbine, u čemu je i iznos od 1.007.000 kuna, te traži da mu država vrati ono što je uplatio u državni proračun.

Obrana je u spis dostavila i potvrdu da Karlovačka banka od Nikole Hanžela ne potražuje nikakav novac. Današnja Uprava banke ne osporava da je potvrda svojedobno napisana na originalnom memorandumu, uz pečat banke, ali kažu da je sporno tko je potvrdu potpisao i s kojom namjerom.

Naime, kako je danas u završnoj riječi rekao zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Dubravko Skolan, provedenim vještačenjem nije dokazano da bi igdje u poslovnim knjigama bilo zapisano da je Banka primila uplatu po rečenom sporazumu na iznos od 2.500.000 kuna. Odvjetnik Fran Olujić kaže da činjenica o nevođenju poslovnih knjiga Karlovačke banke „ne može biti krivnja Nikole Hanžele, koji je sudu dostavio potvrdu da „Karlovačka banka prema njemu i njegovoj tvrtki 'Lanacommerce' nema potraživanja“.

'Štoviše, u cijelom tom razdoblju od 13 godina Karlovačka banka nije prema našem klijentu postavljala imovinsko-pravni zahtjev', rekao je Olujić. Sudac Ivan Klapšić presudio je da 'ostaje na snazi ranija odluka o oduzimanju imovinske koristi od 1.007.000 kuna, sukladno presudi od 30. listopada 2009.', što je obrazložio riječima da dokazi u tom postupku nisu vjerodostojni, to jest takvi da bi mogli pobiti prijašnju presudu, a činjenica je li KA BA ili nije u 13 godina postavljala imovinski zahtjev Lanacommercu za sud nije bitno.

Ovim se postupkom ne mijenja činjenica krivnje karlovačkog poduzetnika Nikole Hanžela u postupku za poticanje na zloporabe, u kojem je bio osuđen na šest mjeseci zatvora, a prije je u izjavama za medije govorio da je državi uplatio traženi iznos jer bi mu se u protivnom aktivirala zatvorska kazna iz uvjetne u bezuvjetnu.

Vrhovni sud prihvatio je njegovu žalbu u dijelu koji se odnosi na ostvarenu imovinsku korist i vratio je predmet na Županijski sud u Karlovcu, koji kroz dokazni postupak nije utvrdio da je Hanžel iznos koji mu je bio oprošten platio dva puta. Olujić je nakon presude najavio žalbu Visokome kaznenom sudu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!