istraga nad 25 osoba

Istarska policija 'raskrinkala' četiri zločinačka udruženja; trgovali s više od osam tona duhana

21.12.2021 u 20:24

Bionic
Reading

Načelnik Sektora kriminalističke policije istarske PU Mladen Matika izjavio je u utorak u vezi s istragom nad 25 osoba zbog krijumčarenja 8,6 tona duhana da su osumnjičenici oštetili državni proračun za 5,88 milijuna kuna, a da su stekli oko 1,37 milijuna kuna protupravne koristi

Na izvanrednoj konferenciji za novinare istarska policija iznijela je pojedinosti o kriminalističkom istraživanju nad 25 osoba koje su u četiri zločinačka udruženja nedopušteno trgovala s najmanje 8,6 tona duhana koji nije označen markicama Ministarstva financija.

Kako je rekao Matika, cijelu akciju policijski službenici istarske Policijske uprave proveli su u suradnji s djelatnicima Službe organiziranog kriminaliteta primorsko-goranske Policijske uprave i uz potporu zagrebačke, bjelovarsko-bilogorske i virovitičko-podravske Policijske uprave te u koordinaciji s riječkim Uskokom.

Oni su utvrdili da je prvoosumnjičeni 46-godišnjak iz Zagreba od 27. travnja do 20. prosinca na području Zagreba, Bjelovara, Rijeke, Poreča, Pule i u drugim mjestima u Hrvatskoj okupio i povezao u zajedničko djelovanje još 15 muškaraca u dobi od 30 do 64 godine radi nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina duhana koji nije označen markicama Ministarstva financija.

"Prvoosumnjičeni je s glavnim dobavljačem duhana, 35-godišnjakom, dogovarao kontinuiranu nabavu većih količina sitno rezanog duhana bez duhanske markice, a nakon dogovora o količini, cijeni, mjestu i vremenu isporuke, angažirao je vozače kojima je za usluge prijevoza plaćao novcem ili duhanom", istaknuo je načelnik Matika.

Dodao je kako je nabavna cijena duhana bila 60 kuna, a krajnjim kupcima prodavao se po cijeni od 130 do 250 kuna po kilogramu.

Policija je utvrdila kako je organizator drugog zločinačkog udruženja drugoosumnjičeni 35-godišnjak iz Vodnjana koji je povezao pet muškaraca u dobi od 35 do 55 godina te 38-godišnju ženu, koji su djelovali od 11. svibnja do 20. prosinca.

U trećem zločinačkom udruženju su trećeosumnjičeni 30-godišnjak kao organizator i još pet muškaraca u dobi od 34 do 49 godina te 36-godišnja žena.

Oni su djelovali od 30. lipnja do 20. prosinca na području Rijeke i Zagreba i u drugim mjestima, a u istom razdoblju djelovalo je i četvrto zločinačko udruženje koje je organizirao četvrtoosumnjičeni 30-godišnjak.

Dio duhana oduzeli su policijski službenici prilikom obavljanja policijskih zadaća, a oko 1,7 tona zaplijenili su djelatnici carine prilikom svojih postupaka.

Policijski službenici su 20. prosinca uhitili 22 osumnjičene osobe u čijim su domovima i prijevoznim sredstvima pronašli još 60 kilograma duhana bez markica, zračnu pušku, dva pištolja i 5,8 kilograma marihuane, rekao je Matika.

Osumnjičeni su privedene u pritvorsku jedinicu primorsko-goranske Policijske uprave uz kaznenu prijavu koja se dostavlja Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.