vlasnik tehnixa

Horvat po izlasku iz pritvora: Ništa nismo krivi, to je naš patent

05.04.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Đuro Horvat, valsnik tvrtke Tehnix, koji je uhićen s još četvoro ljudi zbog sumnje u malverzacije novcem iz fondova EU-a pri izgradnji riječke sortirnice otpada, po izlasku iz pritvora komentirao je situaciju u koojoj se našao sličnim riječima kao i jučer

'Ništa nema, ništa nismo krivi, to je naš patent. Svjetski patent je hrvatski patent”, rekao je Horvat za N1.

Petorka je osumnjičena da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja u Mihačevoj Dragi.

Istražitelji iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjaju da je Horvatova tvrtka Tehnix dobila posao gradnje sortirnice na namještanom natječaju koji je EU sufinancirao s 31 milijun kuna. Sumnja se da je projekt ukupno vrijedan oko 37 milijuna kuna preplaćen za čak pola milijuna eura.

  • +2
Privođenje Đure Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Za Horvata zbog godina i zdravlja nisu tražili istražni pritvor, pa je on izašao na slobodu dok se za četvreo ostalih upravo održava ročište na kojem će biti odlučeno ostaju li iza rešetaka ili će na svježi zrak.

Među osumnjičenima su pročelnica riječkog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.