nesreća kod murtera

Jahtaš koji je udario u ribaricu ide u pritvor na mjesec dana

19.07.2023 u 23:29

Bionic
Reading

Sudac istrage šibenskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor 51-godišnjem hrvatskom državljaninu koji je u ponedjeljak oko 19,35 kod Murtera udario svojom jahtom u bok ribarice, uslijed čega je poginuo 61-godišnji član posade ribarice.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je sudac istrage prihvatio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku i kapetanu motorne jahte odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od uništavanja dokaza i tragova važnih za kazneni postupak, opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Državno odvjetništvo je dodalo da se 51-godišnjak sumnjiči za počinjenje kaznenog djela ugrožavanja posebnih vrsta prometa za koje je predviđena zatvorska kazni u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Tužiteljstvo je preciziralo da se kapetana jahte sumnjiči da je zanemario, radi potpune procjene situacije oko sebe, važnost savjesnog izviđanja i promatranja te važnost kretanja sigurnom brzinom u plovidbi.

Sumnja se da je zbog toga, kao i zbog vožnje velikom brzinom neprimjerenoj gustoći i broju plovila na moru, naletio prednjom stranom plovila na bočnu stranu ribarskog broda u predjelu kuhinje, uslijed čega je poginuo 61-godišnji član posade te je nanesena velika materijalna šteta na tom plovilu.

  • +7
Ribarski brod Mašun koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mediji su izvijestili da je poginuo brodski kuhar te da je motorna jahta potonula.

Policija je ranije priopćila da je nekoliko osoba lakše ozlijeđeno. Dodala je kako je u trenutku nesreće na ribarici bilo devet osoba, a na motornoj jahti njih četiri.