afera 'dinamo 2'

Cvjetković: Na ruke sam dobio 20 tisuća eura, vjerojatno od Mamića

12.12.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Bivši nogometaš i nogometni menadžer Ivan Cvjetković rekao je u utorak, u nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama, da mu je za transfer igrača Vladimira Vasilja iz Varteksa u Dinamo, "na ruke" isplaćena posredinička provizija od 20 tisuća eura

U svjedočenju na osječkom Županijskom sudu Cvjetković je kazao kako je sve poslove koje je kao menadžer radio s Dinamom, a bilo ih je četiri ili pet, dogovarao isključivo i jedino s prvookrivljenim Zdravkom Mamićem pa tako i transfer Vladimira Vasilja iz "Varteksa" u Dinamo. S obzirom da je zastupao Vasilja kada je dogovoren transfer, Cvjetković navodi kako je od Dinama dobio posredničku naknadu u iznosu od 20 tisuća eura, što mu je isplaćeno u gotovini, u prostorijama kluba.

Nije mogao točno reći je li mu to isplatio Zdravko Mamić ili netko drugi tko je tada radio u Dinamu, ali je po primitku novca potpisao priznanicu. Nakon što mu je, na zahtjev obrane, predočen iskaz iz istrage kada je izjavio da mu je novac isplatio Zdravko Mamić Cvjetković je kazao da, ako je tada tako rekao, onda je vjerovatno tako i bilo. Nije se mogao točno sjetiti pojedinosti ugovora o transferu igrača Vasilja jer je, kako tvrdi, odavno odlučio da svoju proviziju ne uzima od igrača koje zastupa, već od klubova koji ih kupuju.

Na upit  Uskoka zašto mu je provizija isplaćena u gotovini umjesto na račun Cvjetković je odgovorio da je razdoblje krajem 90-tih i ranih 2000-tih godina bilo kaotično, i bilo je gotovo nemoguće poslovati i opstati u sportu, jer  su porezi bili astronomski, posebice ako bi se zaradila veća količina novca. Gotovo svi klubovi su imali velika dugovanja i da bi opstali pribjegavali bi svim sredstvima, a isplata u gotovini tada je bila svojevrsni "modus operandi", jer se drukčije nije moglo preživjeti, pojasnio je svjedok Cvjetković. Podsjeća da je u to vrijeme radio u klubu Hrvatski dragovoljac i s tadašnjim predsjednikom kluba Stjepanom Spajićem "čarobirao" na različite načine kako bi klub opstao.

"Apsurdno zvuči, u kontekstu ovoga događaja, da ja hvalim nekoga kome se sada sudi, ali bez Mamića i drugih ljudi, koji su u drugim klubovima obavljali takve funkcije, nogomet uopće ne bi opstao niti bi bilo kasnijih uspjeha reprezentacije", ustvrdio je svjedok Cvjetković. Suđenje je nastavljeno pregledavanjem materijalne dokumentacije iz sudskog spisa.

U tzv. aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan. Potkraj listopada Vuksan je priznao je krivnju i nagodio se s Uskokom pa je , temeljem sporazuma, osuđen na godinu dana zatvora uvjetno na pet godina. Krivnju je, potkraj studenog, priznao i Krota, koji je, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro. Dinamu koji je naknadno tijekom postupka postavio imovinsko pravno zahtjev Krota, prema nagodbi, treba vratiti 100.000 eura.