čazmanske komunalije

Bivši direktor i šefica računovodstva osumnjičeni za 23 kaznena djela

26.02.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Bivšeg direktora čazmanskih Komunalija i bivšu šeficu računovodstva te tvrtke policija je osumnjičila za čak 23 kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima su napravili materijalnu štetu veću od 638 tisuća eura

Terete ih da su zloporabe počinili od početka 2015. do studenoga 2022. pri čemu je u devet slučajeva pribavljena znatna imovinska korist ili pričinjena znatna imovinska šteta, izvijestila je bjelovarsko-bilogorska policija nakon provedenih izvida i kriminalističkog istraživanja.

Bivšu šeficu računovodstva sumnjiče da je u više navrata s računa poduzeća isplaćivala novac na svoje privatne račune i u bankama plaćala robu i usluge te rate kredita za sebe i članove obitelji.

Za 55-godišnjaka je utvrđena osnova sumnje da kao direktor poduzeća nije poslovanje vodio s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika jer nije vršio kontrolu rada 59-godišnjakinje.

Utvrđena je i osnovana sumnja da je 59-godišnjakinja sama počinila pet kaznenih djela, uključujući krivotvorenje službene ili poslovne isprave, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Terete je da je u tri navrata sačinila ugovore o cesijama u kojima je lažno navela da njen obrt ima nenaplaćena novčana potraživanja prema komunalnom poduzeću temeljem čega je robu i usluge za svoj obrt platila novčanim sredstvima komunalnog poduzeća.

U sklopu kriminalističkog istraživanja utvrđena je i sumnja da je 35-godišnjakinja, bivša zaposlenica komunalnog poduzeća, počinila kaznena djela pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pribavivši sebi korist u iznosu od 1811 eura, oštetivši za taj iznos komunalno poduzeće.