odlazi celovac

Zvonimir Širjan novi predsjednik Udruge Baby Beef

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 19.11.2021 09:23
  • Objavljeno 19.11.2021 u 09:23
Zvonimir Širjan

Zvonimir Širjan

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Baby Beef

Udruga Baby Beef okuplja oko 330 tovljača junadi, koji čine 90 posto sektora tovnog govedarstva RH, održala je u Gudovcu izbornu Skupštinu, na kojoj su članovi za novog Predsjednika izabrali Zvonimira Širjana. On će na toj funkciji zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Darka Celovca.

Zvonimir Širjan je jedan od najvećih proizvođača baby beefa u RH. Njegova tvrtka je u europskom vrhu po standardima u tovu junadi. Za Zamjenika predsjednika Udruge izabran je Toni Raič, doajen i utemeljitelj udruge Baby Beef, koji je na čelu iste bio u devet mandata. Članovi udruge Baby Beef godišnje uzgoje oko 120.000 junadi i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se prodajom žive stoke u zemlje Bliskog Istoka i prodajom velikih količina mesa u Italiju.

„Posebna mi je čast što ću u idućem četverogodišnjem mandatu voditi udrugu Baby Beef. Vođenje Udruge preuzimam u ključnom trenutku za hrvatsko stočarstvo. U trenutku kada smo suočeni s teškim i neodrživim stanjem u svim sektorima stočarske proizvodnje, a kao posljedica globalne krize uzrokovane pandemijom Covid-19 i nezapamćenim poremećajem na tržištu hrane za stoku, što nam stvara ogromne troškove. Zbog rasta cijene stočne hrane i žitarica s jedne strane, a stagnacije cijena mesa koje su na povijesno niskom nivou, s druge strane, više ne možemo biti konkurentni niti održavati sadašnju razinu proizvodnje. Naši proizvođači ne mogu konkurirati mesu iz uvoza, koje u Hrvatsku ulazi po cijenama koje su ispod proizvođačkih. Zbog visoke cijene stočne hrane, stočari gube četiri do pet kuna po kilogramu mesa,“, izjavio je u svom nastupnom obraćanju Zvonimir Širjan, novi Predsjednik Udruge Baby Beef.

Širjan ističe, kako se razmjeri šteta u stočarstvu, a prema procjenama znanstvene struke, ove godine kreću od 1,5 do 2 milijarde kuna. Iako je Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo određene mjere i alate pomoći, to za sada nije dovoljno. Zbog toga se sa razine Udruge, a od nadležnih tijela, traži snažnija kontrola obilježavanja i deklariranja domaćih poljoprivrednih proizvoda na policama trgovina, kako bi oni bili vidljiviji u odnosu na stranu robu upitne kakvoće i porijekla, koja uz to, dolazi po dampinškim cijenama.

Kao jednu od mjera za osiguranje dugoročno samoodržive stočarske proizvodnje, Udruga će tražiti od nadležnih i promjenu kriterija natječaja za dodjeljivanje statusa povlaštenih proizvođača energije iz obnovljivih izvora, kako bi što više proizvođača dobilo mogućnosti dodatnih izvora prihoda i smanjilo svoje troškove, a sve prema uzancama kako su to činile razvijene zemlje EU. Među ključnim mjerama za hrvatsko stočarstvo, Širjan vidi u rješavanju pitanja dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta onim proizvođačima koji ostvaruju višu dodanu vrijednost svojim proizvodima. Podržava i nastavak poticanja kapitalnih investicija kroz mjere ruralnog razvoja s ciljem osiguravanja kvalitetnije infrastrukture hrvatskih poljoprivrednih proizvođača ( izgradnju skladišta za žitarice i razvoj kapaciteta za preradu vlastitih proizvoda).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!