RASTURAJU I ŠIRE BIZNIS

Zubarima ide kao podmazano: Pogledajte koliko zarađuju!

22.09.2015 u 07:12

Bionic
Reading

Ako se za neku branšu može reći da je procvjetala u zadnjih četiri-pet godina, onda su to stomatolozi privatnici. Prihodi su im se u najlošijem slučaju udvostručili, a pojedincima je promet porastao i pet puta. Svi među najboljih 10 završili su lanjsku godinu s dobiti i, što je još važnije, s odličnom profitabilnošću. Formula uspjeha je kombinacija kvalitetne i, barem zapadnjacima, jeftine stomatologije s turizmom

Stomatolozi s Kvarnera te iz Istre trenutno rade najbolji posao pa su se među njih u prvih 10 prema prihodima ugurale samo tri klinike iz Zagreba

Neprikosnoveni lider na tržištu je poliklinika Rident iz Rijeke. S više od 30.000 pacijenata godišnje Rident je i jedna od najvećih privatnih zubarskih poliklinika u Europi. Lani je po prvi put imao više od 100 milijuna kuna prihoda, preciznije 113,8 milijuna kuna, što je rast od 28,4 posto u odnosu na 2013. Sve je to pratila dobit od 25,9 milijuna kuna.

Bilanca otkriva da se radi o superzdravom biznisu. Kapital debelo premašuje obaveze, a 2014. Rident je završio s više od 30 milijuna kuna keša u blagajni.

Na čelu poliklinike, a ujedno njen većinski vlasnik doktor je stomatologije Željko Miljanić (55). Nakon što je radio u domovima zdravlja u Poreču i Rovinju te 10-godišnje privatne prakse u Rijeci Miljanić je osnovao tvrtku Rident 2004. Suvlasnici su postali njegovi dotadašnji zaposlenici.

Najvažnije tržište za Rident je Italija, a kako bi olakšao dolazak svojim pacijentima, Miljanić je osnovao i turističku agenciju. Ujedno ima tvrtku za iznajmljivanje smještaja te je Rident sklopio poslovnu suradnju s nekoliko hotela u regiji, u kojima njegovi pacijenti imaju povoljnije cijene.

Nakon riječkog Ridenta, prema podacima Fine i servisa transparentno.hr, po visini prihoda druga najveća privatna stomatološka poliklinika zagrebačka je Identalia.

Njen osnivač i jedini vlasnik prema Sudskom registru je Krešimir Rich (39), svojevrsni 'uljez' u stomatološkoj branši jer po zanimanju nije zubar, već je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva. Specifičan je i po tome što se u slobodno vrijeme, i to dosta uspješno, bavi stand up komedijom.

Rich je bio profesor informatike na Ekonomskom fakultetu, 2006. je osnovao informatičku tvrtku Identalia Consulting dok se u zubarski biznis bacio prije tri godine. Partner mu je stomatolog Marko Vukić (49), na čelu zubarskog tima Identalije.

U 2013, prvoj ozbiljnoj poslovnoj godini, imali su 14,3 milijuna kuna prihoda da bi to lani više nego udvostručili na 31,2 milijuna kuna, uz to im je dobit skočila s 2,4 milijuna kuna na 7,1 milijun kuna.

Identalia također ima svoju putničku agenciju i tvrtku za iznajmljivanje smještaja.

Treći privatni zubarski biznis u top 10 je Implant centar Martinko iz Zagreba u vlasništvu stomatologa Damira Martinka. On je od 2011. do 2014. uspio gotovo utrostručiti prihode s 8,5 milijuna kuna na 24 milijuna kuna, a dobit mu se po prvi put lani približila iznosu od milijun kuna.

Poliklinika Smile iz Opatije prošlu godinu je završila s prometom od 18,8 milijuna kuna (rast od čak 67,6 posto) uz 815.800 kuna dobiti, čime drži četvrtu poziciju. Njen vlasnik je Zagrepčanin Darko Slovša (43), a koji je završio stomatološki fakultet u Berlinu. Samostalni biznis pokrenuo je 2011. u Šapjanama, a prije toga vodio je kirurgiju u Ridentu. U lipnju 2013. otvorio je drugu kliniku u centru Opatije.

Pacijenti mu uglavnom dolaze iz Italije i Slovenije. Kako bi ih privukao u što većem broju, nudi im besplatni parking, dnevne izlete te popuste u lokalnim trgovinama, hotelima i restoranima. Slovša, kao i većina njegove konkurencije, ima specijaliziranu putničku agenciju za medicinski turizam.

Rovinjski stomatološki centar Trident u vlasništvu Gorana Vukotića (52) na petom je mjestu. Od 2010. prihod mu je porastao više od pet puta na lanjskih 17 milijuna kuna, uz impresivnu dobit od 8,2 milijuna kuna.

U donjem dijelu tablice nalaze se po jedna poliklinika iz Opatije i Zagreba te trojac iz Rijeke.

Dentalnu polikliniku Dr. Jelušić vodi stomatolog Damir Jelušić (45) i supruga mu Adriana (44). Otvorili su je u Opatiji 2001, a lani su uprihodili 15 milijuna kuna, od čega im je ostalo 2,7 milijuna kuna čiste zarade.

Zagrebačka Poliklinika Šlaj-Anić u vlasništvu je stomatologa Mladena Šlaja (58), koji ju je osnovao 2003, a djeluje u privatnoj praksi od 1984. Vodi je zajedno s Ivicom Anićem (54), inače redovitim profesorom na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Od 2011. imaju stalan rast prihoda, lani 13,1 milijun kuna, a godinu uredno završavaju s dva do tri milijuna kuna dobiti.

Centar dentalne medicine Orta-Nova iz Rijeke u zadnjih pet godina je učetverostručio prihode na prošlogodišnjih 12,5 milijuna kuna. Vlasnici su mu riječka obitelj Zaverski, poznata po vrsnim stomatolozima. Centar je otvoren 2009. kraj stadiona Kantrida, a na njegovom čelu je Tiberio Zaverski (64).

Top 10 zatvaraju Dentvitalis u vlasništvu stomatologa Šime Živkovića (51) te Kalmar Implant Dentistry, u kojem radi već treća generacija stomatologa iz riječke obitelji Kalmar. Od 2010. Živković je utrostručio prihode, lani na oko 10 milijun kuna, dok je Kalmarovima u tom razdoblju promet porastao dva puta, na prošlogodišnjih 9,5 milijuna kuna.