SLABA GODINA

Znatno sporiji globalni rast zračnog prijevoza tereta u 2015.

03.02.2016 u 15:59

Bionic
Reading

Rast zračnog prijevoza tereta u svijetu znatno je usporio u 2015., odražavajući slabašan rast trgovine u Europi i u azijsko-pacifičkoj regiji, izvijestilo je u srijedu Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA)

Prošle je godine obujam tereta u zračnom prijevozu, mjeren tonskim kilometrima (tkm), porastao 2,2 posto, čime je tempo njegova rasta bio više nego dvostruko sporiji nego u 2014. kada je porastao pet posto, izračunali su u IATA-i.

Takav rezultat po njima odražava slabašan rast trgovine u Europi i u azijsko-pacifičkoj regiji.

Stoga je prošle godine u azijsko-pacifičkoj regiji, na koju otpada više od trećine ukupnog svjetskog prijevoza tereta u zračnom prometu, obujam teretnog prijevoza porastao samo 2,3 posto. Ključna tržišta u Europi i Sjevernoj Americi, na koje otpada oko 43 posto ukupnog prijevoza tereta, u osnovi su stagnirala dok je u Latinskoj Americi zabilježen oštar pad zračnog prijevoza tereta, za šest posto.

Rast je zabilježen samo na Bliskom istoku, za značajnih 11,3 posto, te u Africi, za skromnijih 1,2 posto, pokazuju podaci udruženja.

U IATA-i također navode da je zbog slabe potražnje i povećanja kapaciteta faktor popunjenosti kapaciteta u zračnom prijevozu kliznuo u 2015. na prosječnih 44,1 posto, sa 45,7 posto u godini ranije.

'Godina 2015. bila je još jedna jako teška godina za zračni prijevoz tereta. Rast je usporio a prihodi padaju. Tako su 2011. prihodi dosegnuli visokih 67 milijardi dolara dok za 2016. očekujemo da neće premašiti 51 milijardu dolara', objašnjava u priopćenju izvršni direktor IATA-e Tony Tyler.

Dodaje također da je efikasnije poslovanje ključno u procesu prilagodbe sektora skraćivanju globalnih lanaca nabave i sve oštrijoj konkurenciji. 'Moramo se prilagoditi novim okolnostima, posebno činjenici da teretni prijevoz raste razmjerno rastu gospodarskih aktivnosti', zaključuje Tyler.