pomoć tvrtkama

Život se pomalo vraća u normalu - znači li to da još uvijek možete tražiti isplatu Vladinog minimalca?

27.04.2020 u 22:36

Bionic
Reading

Iako su trgovine i obrti krenuli s radom, još uvijek se može zatražiti potpora za očuvanje radnih mjesta ukoliko poslovanje tvrtke trpi štetu zbog epidemije koronavirusa

Podsjetimo, predviđeno trajanje te mjere je tri mjeseca, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) zaprimat će zahtjeve do 7. lipnja.

Svi oni koji su zatražili isplatu Vladinog minimalca do 7. travnja dobili su sredstva za isplatu plaća za ožujak, travanj i svibanj. Potpora za ožujak iznosi 3250 kuna neto po radniku, dok za travanj i svibanj iznosi 4000 kuna.

Od 8. travnja od 7. svibnja traje predaja zahtjeva za isplatu troškova plaća za travanj i svibanj. A od 8. svibnja do 7. lipnja moći će se predati zahtjev za pokrivanje troškova plaća za svibanj.

Kao razloge za dobivanje potpore poslodavac može navesti pad prometa, otkazivanje rezervacija, događanja, kongresa, seminara i slično; otkazivanje ugovornih poslova i narudžbi; nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata i slično te nemogućnost novih narudžbi sirovina, repromaterijala, alata i strojeva neophodnih za rad.

Dokument: "Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom"

'Za dodjelu potpore potrebno je ispuniti i dokazati jedan od navedenih razloga. Ne treba dostavljati dokaze za više razloga', navodi se u dokumentu HZZ-a.

Svi oni koji su i dalje zatvoreni odlukom stožera civilne zaštite, na regionalnoj ili lokalnoj razini, zahtjevu za isplatu minimalca moraju priložiti samo presliku te odluke.

Tvrtke koje su tijekom ožujka (od 1. ožujka do 1. travnja) otpustile radnike mogu koristiti ovu mjeru isključivo za radnike kojima je zadnji radni odnos završio kod istog poslodavca, uz uvjet da ih je poslodavac ponovno prijavio u radni odnos.

  • +9
HZZ Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Potpora se može izgubiti ukoliko je od 20. ožujka do trenutka isplate potpore poslodavac imao pad zaposlenosti veći od 40 posto u tvrtki koja zapošljava do 10 radnika, veći od 20 posto u malom poduzeću (do 50 zaposlenih), od 15 posto u srednjem poduzeću (do 250 djelatnika) i 10 posto u velikoj firmi.

Podsjetimo, dosad je HZZ zaprimio oko 100 tisuća zahtjeva za isplatu minimalca, kojima je obuhvaćeno gotovo 600 tisuća radnika.

Fiskalni efekt, s obzirom na činjenicu da je država za tu potporu na sebe preuzela i plaćanje doprinosa za ožujak, travanj i svibanj za sve korisnike tih mjera, procjenjuje se na devet do 10 milijardi kuna.