ROHATINSKI U DNEVNIKU

Živjeli smo iznad svojih mogućnosti

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 11.10.2009 21:40
  • Objavljeno 11.10.2009 u 20:20
Rohatinski

Rohatinski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Gost HRT-ova Dnevnika bio je guverner središnje banke Željko Rohatinski koji je potvrdio da je hrvatsko gospodarstvo na neki način dotaknulo dno recesije te je izgledan njegov oporavak

'Ako je kriza nastupila u rujnu 2008. i manifestira se kao recesija, dosegli smo dno i iz recesije možemo izaći u prvom dijelu 2010. Ako je promatramo s aspekta stvaranja preduvjeta koji su doveli do krize, s rastom inozemnog duga, deficita, onda izlazimo puno teže i trebat ćemo puno više vremena', smatra Rohatinski.

HNB je intervenirao najbolje što je mogao, a na pitanje tko će sada voditi brigu o razvoju, rastu zaposlenosti i rastu BDP-a, guverner je odgovorio da je to regulirano postojećim zakonima i Ustavom.

'Moja je ocjena da je ovaj pad domaće potražnje u 2009, koji će iznositi 8 posto, i pad izvoza roba i usluga oko 17 posto, na određeni način doticanje dna', rekao je Rohatinski.

'Ocjenjujemo da je pad te potrošnje oko 8 posto, ali s koje razine? Ona je bila prethodno financirana inozemnim kreditima i zaradom ostvarenom od mjehura na tržištu kapitala i nekretnina. Vratiti se ponovno na isti način na tu razinu, značilo bi reprizirati mehanizme koji su i doveli do krize', rekao je guverner, potvrdivši tezu voditelja Zorana Šprajca da smo živjeli iznad svojih mogućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi