ŽENE U PODUZETNIŠTVU

Žene su hrabrije od muškaraca u pokretanju biznisa, a sada mogu i lakše doći do novca

  • Autor: Tena Škare
  • Zadnja izmjena 12.04.2018 14:14
  • Objavljeno 12.04.2018 u 13:13
Antonija Zorić (HPB), Vedrana Kašić Jelušić (EBRD), Tomislav Vuić (HPB)

Antonija Zorić (HPB), Vedrana Kašić Jelušić (EBRD), Tomislav Vuić (HPB)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NN

Na konferenciji Žene u poduzetništvu održanoj u četvrtak Hrvatska poštanska banka i Europska banka za obnovu i razvoj predstavile su svoje programe za financiranje, poticanje i unaprjeđivanje ženskog poduzetništva, koje se kako u svijetu tako i u Hrvatskoj smatra novom prilikom za poticanje zapošljavanja i gospodarski rast

Žene sve češće pokreću i vode vlastita poslovanja, a pozitivne promjene vidljive su i u Hrvatskoj, u kojoj žene sve češće kreću u svoj biznis te u ukupnom broju malih i srednjih poduzeća sudjeluju s oko 25 posto.

Prema istraživanju Global Entrepreneurship Monitora, žene u Hrvatskoj u poduzetništvo najčešće ulaze u dobi od 35 do 44 godine i to iz nužnosti, a zanimljiv je i statistički podatak da od 100 nezaposlenih osoba 15 žena pokrene vlastiti posao, dok istovremeno to učini tek petorica muškaraca.

Potencijal ženskog poduzetništva prepoznale su i Hrvatska poštanska banka i Europska banka za obnovu i razvoj te su prošle godine ugovorile financijski paket za poticanje ženskog poduzetništva.

'EBRD kroz specijalizirani program financijskih i savjetodavnih usluga za poduzetnice želi podržati daljnji rast tvrtki koje vode žene i ujedno pridonijeti stvaranju poticajnog okruženja u kojem se lakše može pokrenuti vlastito poslovanje', kaže Vedrana Kašić Jelušić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima HPB-a Antonija Zorić, koja je inicijatorica konferencije, naglasila je kako su malo i srednje poduzetništvo, kao i otvaranje novih radnih mjesta, u fokusu poslovanja HPB-a.

Tako HPB ima poseban kreditni program za poduzetnice pomoću kojeg tvrtkama kojima upravljaju žene omogućava lakši pristup izvorima financiranja, ali i razne nefinancijske razvojne usluge kao što su edukacije, umrežavanje, mentorstvo i tehnička podrška.

Konferencija 'Žene u poduzetništvu'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NN

'Financiramo sve projekte koji generiraju ili će generirati novu vrijednost hrvatskom društvu, potičemo izvrsnost i poduzetničku odvažnost i kao banka želimo sve aktivnije doprinositi takvoj poduzetničkoj klimi', ističe Zorić.

Upravo je kvalitetna financijska podrška ono što domaćim poduzetnicama najviše nedostaje jer biznis zahtijeva kontinuiran razvoj, prilagođavanje potrebama tržišta i investiranje u znanje i tehnologiju, kaže direktorica tvrtke Mardesigne Ranka Vukasović Botica.

'Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorile su se nove financijske mogućnosti, ali postupci dobivanja sredstava iz različitih fondova ponekad su ipak prespori', zaključuje Vukasović Botica.

Da je za pokretanje uspješnog biznisa potrebno mnogo više od financijske podrške, potvrđuju i primjeri iz poslovnog svijeta. Tako odvjetnica Anita Hukelj smatra da je ključ uspješnog poduzetništva cjeloživotno obrazovanje, nadogradnja kroz najbolje prakse te stalna prilagodba potrebama na tržištu, a napominje i da se žene zaposlene u različitim područjima trebaju više povezivati i međusobno poticati kroz uspješne poslovne priče.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!