SURADNJA S TAJVANOM

EBRD nastavlja s potporom ženama u poduzetništvu

12.10.2016 u 16:56

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastavlja sa svojom potporom poduzetnicama kao domaćin konferencije pod nazivom 'Žene u poduzetništvu: Prilike za rast', koja je danas održana u Zagrebu. Otvarajući skup, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, izjavila je: 'Žene u poduzetništvu za nas je jedan od najvažnijih programa, a otkako je 2015. pokrenut u Hrvatskoj, zabilježili smo velik napredak'.

Uvodna izlaganja čuli smo i od veleposlanika Davida Yung-Lo Lina iz Predstavništva Tajvana pri Ujedinjenom Kraljevstvu, i Saše Drezgića, zamjenika ministra financija Republike Hrvatske. Skupu je nazočilo više od 100 sudionika koji su nakon uvodnih govora imali priliku pratiti dvije panel-rasprave.

EBRD-ov program Žene u poduzetništvu u Hrvatskoj financiraju EBRD, Fond za tehničku suradnju TaiwanBusinessa i EBRD-a i Posebni dioničarski fond EBRD-a. Njime se malim i srednjim poduzećima (MSP) pod vodstvom žena pomaže u pristupu financijama posredstvom domaćih partnerskih financijskih institucija, omogućuje poslovno savjetovanje od strane domaćih konzultanata te pruža prilika za izobrazbu, mentorstvo i umrežavanje.

Iz tajvanskih fondova pruža se i potpora poslovnom povezivanju hrvatskih i tajvanskih tvrtki. U narednom posjetu koji je radi poslovnog povezivanja za hrvatske poduzetnice predviđen u 2017. godini sudjelovat će do 20 hrvatskih gospodarstvenica iz raznih sektora, koje će dobiti priliku za susret sa svojim tajvanskim kolegicama, umrežavanje i sudjelovanje u izobrazbi na specijaliziranim radionicama.

Prva faza ovog programa u Hrvatskoj je pokrenuta u ožujku 2015. Do danas je za dvije postojeće partnerske financijske institucije – Privrednu banku Zagreb d.d. i Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb – osigurano ukupno 15 milijuna eura radi daljnjeg kreditiranja MSP-a pod vodstvom žena, a očekuje se kako će se do kraja ove godine programu priključiti još jedna partnerska banka. Do danas je potporu iz programa dobilo gotovo 300 poduzetnica.

EBRD u Hrvatskoj djeluje od 1994. godine te je do danas uložio preko 3,5 milijardi eura u 189 projekata. Banka svojim djelatnostima pokriva gotovo sva područja gospodarstva, ali poseban naglasak stavlja na infrastrukturu, poduzetništvu, financijske institucije i energetiku.

EBRD-ovi programi za Žene u poduzetništvu trenutno se provode u 16 zemalja i u njima je do sada angažirano preko 500 milijuna eura za financiranje MPS-a pod vodstvom žena, pri čemu je donatorskim financiranjem osigurana potpora od preko 60 milijuna eura kako bi se za više od 10.000 žena omogućio pristup financijskim sredstvima i savjetima za rast njihovih tvrtki.

Svojom donatorskom potporom, Tajvan doprinosi radu Banke još od 1991. godine. Potpora je prvenstveno namijenjena informacijsko-tehnologijskom sektoru, poslovnom savjetovanju MSP-a i programima EBRD-a za Žene u poduzetništvu, kao i projektima održivog gospodarenja resursima i inteligentnih prometnih sustava.