nevjerojatne brojke

Zemlja staraca: U jednoj hrvatskoj županiji već je više umirovljenika nego radnika, slom mirovinskog sustava postaje realna prijetnja

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 08.08.2022 10:41
  • Objavljeno 08.08.2022 u 10:41
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Cropix, tportal

Hrvatska se približava točki u kojoj će u njoj živjeti jednak broj radnika i umirovljenika, a Sisačko-moslavačkoj već ima više umirovljenika nego zaposlenih ljudi. Stanje nije dobro niti u susjednoj Karlovačkoj županiji, niti na istoku zemlje

Prema lanjskom Popisu stanovništva pali smo na 3,88 milijuna stanovnika, uz jasan trend odlaska velikog broja mladih u inozemstvo. To se odražava i na omjer radnika i umirovljenika, odnosno sposobnost mirovinskog sustava da iz uplaćenih doprinosa ili investicija proizvede dovoljan broj adekvatnih mirovina.

Hrvatska je, primjerice, 1980. godine imala omjer od četiri radnika na jednog umirovljenika. Prema statistici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 30. lipnja ove godine taj je omjer iznosio 1,33 radnika na jednog umirovljenika, piše u portal Mirovina.hr.

Svega mjesec dana ranije, taj je omjer bio nepovoljniji – 1,32:1. Kad bi omjer pao na 1:1, teoretski bi se dogodio slom mirovinskog sustava međugeneracijske solidarnosti. Država već sad izdvaja velika sredstva za mirovine i mirovinska davanja. Proljetnim rebalansom proračuna za ovu godinu, Vlada je umjesto predviđene 43,784 milijarde kuna, za mirovine odlučila izdvojiti 45,294 milijardi kuna.

Pregled županija

Pregled županija

Izvor: tportal.hr / Autor: Mirovina.hr, tportal

Ipak, riječ je o prosjeku, jer mnoge županije imaju i puno nepovoljnije omjere od navedenih. U najgoroj je situaciji Sisačko-moslavačka županija, u kojoj je omjer radnika i umirovljenika 0,98:1, što znači da umirovljenika ima više. Konkretno, 31. svibnja je bilo 917 umirovljenika više nego radnika, a 30. lipnja ih je bilo 1.052 više, što je jasan pokazatelj da se ovaj negativan trend na Baniji produbljuje.

Nekolicini županija prijeti isti scenarij. Najgora je situacija u Karlovačkoj, koja je u svibnju i lipnju imala omjer od 1,08 radnika na jednog umirovljenika, no prije dvije godine oni su imali više penzionera nego radnika. Nepovoljan scenarij prijeti Požeško-slavonskoj županiji koja je krajem svibnja imala omjer od 1,08:1, odnosno 1.437 radnika više nego umirovljenika. Krajem lipnja je taj omjer pao na 1,07:1, odnosno u županiji je u tom trenutku živjelo 1.382 radnika više nego umirovljenika. Blizu je i Vukovarsko-srijemska županija s omjerom od 1,09 radnika na jednog umirovljenika.

Umirovljenici

Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic / CROPIX

U najpovoljnijem su položaju Istarska županija s omjerom 1,84 radnika na jednog umirovljenika, što je pomak od svibanjskog omjera od 1,77:1. Krajem lipnja ondje je živjelo 47.366 zaposlenika više nego umirovljenika. Zatim slijede Međimurska županija s omjerom 1,7 radnika na jednog umirovljenika i Dubrovačko-neretvanska s omjerom 1,67:1, što je, također, značajan skok u odnosu na svibanj kad je omjer bio 1,61:1.

Gledajući gradove, statistika HZMO-a upozorava kako je najnepovoljnija situacija u Velikoj Gorici, koja ima omjer radnika i umirovljenika 1,1:1. Krajem lipnja je ondje živjelo 1.544 radno aktivnih stanovnika više nego umirovljenika. Slijedi Sisak u kojemu je od kraja svibnja do kraja lipnja zabilježen pad omjera broja zaposlenih i umirovljenih za 0,02:1 te Vukovar u kojem je također primjetan blagi pad broja zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika.

S druge strane, najpovoljnije omjere drže Varaždin s 2,72 radnika na jednog umirovljenika, Čakovec s omjerom 2,43:1 te Dubrovnik s omjerom 2,31:1, ostvarenim u lipnju, nakon što je mjesec ranije taj omjer iznosio 2,24:1.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!