CARGO 10

Željeznici SHS priključit će se i Makedonske željeznice

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2010 10:18
  • Objavljeno 15.09.2010 u 09:00
vlak, hž, željeznica

vlak, hž, željeznica

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Zajedničkoj tvrtki željeznica Hrvatske, Slovenije i Srbije za teretni prijevoz - Cargo 10 - pristupit će i Makedonske željeznice, odlučeno je na današnjem sastanku predstavnika željeznica buduće Alijanse Cargo 10 u Zagrebu, izvijestili su iz HŽ-a

Predstavnici željeznica Hrvatske, Srbije i Slovenije potpisali su 9. rujna u Beogradu protokol o usuglašavanju osnivačkog akta Alijanse željeznica na 10. koridoru - Cargo 10 - i protokol o osnivanju zajedničke tvrtke željezničkih poduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije, tj. nove tvrtke za teretni željeznički prijevoz Cargo 10.

Kako su izvijestili iz HŽ-a, u skladu s tim potpisom i zaključcima sa sastanka u Beogradu, danas je u Zagrebu održan sastanak predstavnika željeznica buduće Alijanse Cargo 10 - HŽ Carga, Slovenskih željeznica, Željeznica Srbije i Željeznica Republike Srpske - a sudjelovao je i predstavnik Makedonskih željeznica - Transport  te izrazio želju da se i ta tvrtka priključi Alijansi Cargo 10.

Donesena je odluka da se prihvaća pristup Makedonskih željeznica Alijansi, sukladno Sporazumu iz Opatije, a ugovor o priključenju će se potpisati vjerojatno prije polaska prvog vlaka u organizaciji Alijanse koji se planira pokrenuti početkom listopada, navodi se u priopćenju.

Na sastanku je, dodaje se, naglašeno da je grupa otvorena za nove članice, sukladno sporazumu iz Opatije, potpisanog ovog proljeća, a moći će se priključiti temeljem potpisa ugovora o priključenju.

Osnovni cilj osnivanja Alijanse i nove zajedničke tvrtke i dalje ostaje optimalizacija poslovnih procesa u organizaciji teretnog željezničkog prijevoza, ističu iz HŽ-a.

Sudionici današnjeg sastanka razgovarali su o trenutnim i budućim aktivnostima.

Tako se navodi da je predsjednik Uprave HŽ Cargo Zlatko Rogožar izvijestio da je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta održao sastanak s predstavnicima hrvatske carine i policije da bi zatražio njihovu kooperativnost i potporu za skraćivanje vremena prilikom obavljanja carinskih formalnosti vezanih uz teretne vlakove na granici.

Predstavnik Slovenskih željeznica Robert Vuga izvijestio je o razgovorima s predstavnicima crnogorskih i drugih željeznica o priključivanju Alijansi, a Dragan Grujić iz Željeznica Srbije izvijestio je da je Upravni odbor te tvrtke donio odluku o tome da Željeznice Srbije pristupaju osnivanju nove zajedničke tvrtke Cargo 10 i zatražio suglasnost Vlade Republike Srbije, navodi se u priopćenju.

Iz HŽ-a su također izvijestili da je prije tog sastanka održan bilateralni sastanak predsjednika Uprave HŽ Holdinga Zorana Popovca i generalnog direktora Makedonskih željeznica - Transport Olivera Derkovskog, a razgovaralo se o budućoj suradnji i uključivanju Makedonskih željeznica - Transport u rad tvrtke Cargo 10.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi