AKCIJA POREZNE UPRAVE

Želite regulirati porezni dug? Predajte zahtjev na vrijeme

30.04.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Na web stranicama Porezne uprave objavljene su detaljne upute građanima koji žele regulirati svoje dospjele porezne obveze prema državi. Pisani i obrazloženi zahtjev za plaćanje poreznog duga građani mogu podnijeti ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema prebivalištu

Zakon kojim se fizičkim osobama omogućuje prolongiranje poreznog duga uz otpis kamata Hrvatski je sabor donio 26. travnja, a stupa na snagu početkom svibnja. Građani koji žele iskoristiti zakonske mogućnosti moraju Poreznoj upravi podnijeti zahtjev u roku 90 dana od stupanja zakona na snagu

Odredbe zakona odnose se na građane, poljoprivrednike i obrtnike koji su prestali obavljati registriranu djelatnost. Zakon omogućuje poreznim dužnicima otpis kamata uz opcije jednokratne otplate ili plaćanja na rate. U slučaju obročne otplate glavnica duga se reprogramira na rok od 36 do 60 mjeseci, plaćanje se vrši u mjesečnim obrocima, a na ostatak duga obračunava se kamata od 4,5 posto godišnje.

Porezni dug u smislu Zakona jest dospjeli nenaplaćeni odnosno neplaćeni porezni dug nastao s osnove poreza (porez na dobit, PDV, porez na dohodak, porez na promet nekretnina, lokalni porezi), doprinosa (obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolest, osiguranje za slučaj nezaposlenosti) i drugih javnih davanja (spomenička renta, doprinosi komorama, članarine turističkim zajednicama, novčane kazne i pristojbe).

Zahtjev mora sadržavati ime, prezime i adresu fizičke osobe, osobni identifikacijski broj (OIB), razloge zbog kojih je nastao porezni dug, prijedlog za otpis duga s osnove kamata s prijedlogom razdoblja reprogramiranja naplate glavnice duga, ili prijedlog za otpis duga s osnove kamata uz plaćanje glavnice duga jednokratnom uplatom, razloge za plaćanje glavnice u produženom roku (realizacija kredita, deblokada od strane drugih vjerovnika i sl.) i, ako postoje, dokaze na temelju kojih će podnositelj zahtjeva uplatu u tom roku učiniti izvjesnom.

Radi lakšeg podnošenja zahtjeva te veće učinkovitosti u provedbi postupka po zahtjevu Porezna uprava će kreirati obrazac Zahtjeva za plaćanje poreznog duga, koji će se moći podići u ispostavi Porezne uprave ili skinuti s weba

Budući da za fizičke osobe koje dug žele platiti po ovom Zakonu, a kojima su blokirani računi ili im se plijeni plaća, Zakon propisuje mogućnost za odgodu ovrhe, oni radi odgode ovrhe ispostavi Porezne uprave za to trebaju podnijeti poseban zahtjev i razloge za odgodu ovrhe učiniti opravdanim.

Ako svoje obaveze podmiruju uredno, zahtjev za plaćanje poreznog duga po ovom Zakonu moći će podnijeti i fizičke osobe kojima je dug reprogramiran prema prijašnjim propisima, navode iz Porezne uprave.