TPORTALOV VODIČ

Dopunsko zdravstveno osiguranje: Na što trebate paziti pri odabiru police i kako uštedjeti?

09.10.2018 u 06:31

Bionic
Reading

Dopunskim zdravstvenim osiguranjem ostvarujete pravo na oslobađanje od sudjelovanja u troškovima zdravstvenih usluga koje država ne pokriva u cijelosti. Osim Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), ovu uslugu nudi većina privatnih osiguravajućih društava, a cijene se znatno razlikuju. Na što sve trebate paziti prilikom odabira police dopunskog zdravstvenog osiguranja, pročitajte u tportalovu vodiču

Za dio zdravstvenih usluga koje pokriva obvezno zdravstveno osiguranje plaća se participacija i to u visini od 20 posto pune cijene zdravstvene zaštite. Nepredviđene troškove možete izbjeći ugovaranjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja, koja pokriva razliku do pune cijene usluge.

Na taj način oslobađate se troškova bolničkog liječenja, specijalističkih pregleda i dijagnostike, lijekova izdanih na recept, ortopedskih i drugih pomagala, stomatološke zdravstvene zaštite i protetike te fizikalne rehabilitacije pod uvjetom da konkretne usluge koristite na temelju liječničke uputnice u zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om.

Dopunsko osiguranje pokriva i troškove liječenja u inozemstvu koje obavljate temeljem rješenja HZZO-a. Detaljan pregled zdravstvenih usluga za koje se plaća participacija i onih koje osnovno zdravstveno osiguranje pokriva u cijelosti pogledajte ovdje.

Ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju možete sklopiti s HZZO-om ili nekom od osiguravajućih kuća koje u svojoj ponudi imaju tu uslugu. Ugovor se sklapa na godinu dana s mogućnošću automatskog produljenja na novo razdoblje od godinu dana.

Police se razlikuju po opsegu pokrića, a cijene im se kreću od 30 do 100 kuna mjesečno. Državni osiguravatelj (HZZO) nudi policu po cijeni od 70 kuna mjesečno (840 kuna godišnje) sa standardnim pokrićem. Privatne osiguravajuće kuće uspješno konkuriraju istim ili nižim cijenama polica, uz jednako pokriće.

Postoje i police s nižim pokrićem, u pravilu jeftinije. Tako, primjerice, AS osiguranje nudi policu po cijeni od 38 kuna s franšizom od 40 kuna. Ako ugovorite takvu policu, sve račune manje od 40 kuna plaćate sami, a veće račune refundira vam osiguranje (umanjeno za iznos od 40 kuna).

Neki osiguravatelji nude dodatno pokriće kad je riječ o lijekovima izdanim na recept. Dok polica HZZO-a pokriva samo troškove lijekova s A liste, Uniqa osiguranje, primjerice, nudi policu koja pokriva troškove lijekova s A i B liste po cijeni od 65 kuna mjesečno.

Prije končane odluke savjetujemo vam da prikupite što više ponuda i izaberete policu koja vam najviše odgovara. Cijene i uvjete možete usporediti na web servisu kompare.hr.

Važno je znati da prilikom sklapanja ugovora prava iz police ne stupaju na snagu odmah, nego s počekom od 15 dana. Iznimno, ako ste imali ranije ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje kod drugog osiguravatelja i koje je isteklo najkasnije 30 dana prije sklapanja novog ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, prava i obveze iz ugovora počinju vrijediti odmah.

  • +10
Ministar Kujundžić najavio je mogućnost poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

Prava iz osiguranja ostvaruju se prilikom korištenja zdravstvene usluge predočavanjem iskaznice dopunskog osiguranja. Međutim postoje različiti modeli podmirivanja troškova. Iskaznica HZZO-a omogućuje automatsko podmirivanje troškova participacije, a kod većine privatnih osiguravatelja trošak plaćate sami te povrat novca ostvarujete naknadno, na temelju računa.

Prije plaćanja police provjerite imate li možda pravo na besplatno dopunsko osiguranje, koje koristi gotovo milijun hrvatskih građana. Prema zakonu, plaćanja dopunskog osiguranja oslobođene su osobe sa 100-postotnim invaliditetom, darivatelji organa, darivatelji krvi (muškarci s više od 35 davanja, žene s više od 25 davanja), redoviti učenici i studenti stariji od 18 godina te osobe s prihodima ispod određene granice (prihodovni cenzus).