NERED U ZRAČNOM PROMETU

Zbog štrajka na Plesu bit će otkazano 60 letova

20.11.2013 u 17:36

Bionic
Reading

Predstavnici Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb najavili su štrajk koji će početi u četvrtak u 10.30 sati i trajat će sve do petka u ponoć

Predsjednik Uprave Zračne luke Zagreb Miroslav Drljača istaknuo je da Uprava ZLZ štrajk smatra neopravdanim i podnijela je tužbu nadležnom sudu o procjeni njegove zakonitosti.

Predsjednik Uprave istaknuo je da niti u jednom trenutku nije došlo do neispunjenja elemenata iz važećeg Kolektivnog ugovora Zračne luke Zagreb i povezanih društava što bi temeljem Zakona o radu bio razlog pokretanja štrajka.

Za vrijeme štrajka neće biti nijednog komercijalnog leta, no Vladin zrakoplov i ambulantne letove neće blokirati.

'Sve ovo podsjeća na sumnjive privatizacije iz 90-ih. Skoro svi radnici će se prebaciti u tvrtke kćeri. Ovo se svodi na agenciju za iznajmljivanje radne snage. Ova poduzeća nemaju za platiti struju i vodu. Ti Francuzi nisu platili ni za to što iznajmljuju urede tu. Ponašaju se kao birtijaši koji viču da imaju milijune, a onda nemaju ni za platiti kavu. Ova vrsta prijenosa je čisto izigravanje prava radnika', rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb Ante Dujić, javlja RTL

'Uprava nije poduzela nijedan korak da s nama stupi u kontakt oko štrajka. Žao nam je putnika, međutim, takav je život. Prva faza počinje sutra u 10.30. i traje do 22. studenog do ponoći. Onda je idući tjedan opet štrajk od utorka', dodao je Dujić.

Predsjednik Uprave ZLZ-a Miroslav Drljača rekao je, pak, da su poduzeli sve da štrajk bude što bezbolniji.

'Svaka zrakoplovna kompanija je za sebe odlučila gdje će letjeti. Neki u Ljubljanu, neki u Budimpeštu, CA djelomično u Split, a dvije kompanije su otkazale letove. Zračna luka će direktno gubiti oko 800.000 kuna dnevno zbog štrajka. Na razini gospodarstva 6-7 milijuna kuna, ali to je teško točno reći. Oko 60 letova će biti otkazano', rekao je Drljača.

Kaže da im francuski koncesionar duguje oko 200.000 kuna. 'Koncesionar je jedna od najvećih svjetskih tvrtki za upravljanje aerodromima. Radnicima će i dalje vrijediti njihovi ugovori i kad ih se prebaci na te tvrtke kćeri i to idućih pet godina. Ja mogu razumjeti dozu straha jer ljudi nisu skloni promjenama. Radnici su zaštićeni i nitko u Hrvatskoj nema takva jamstva. Naš kolektivni ugovor među najkvalitetnijima je u Hrvatskoj', rekao je Drljača.