NESTAŠICA PLINA

Zbog redukcije tvrtke gube i po 150.000 kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.01.2009 08:30
  • Objavljeno 08.01.2009 u 08:29
Plin smrzavanje plinovod nestašica

Plin smrzavanje plinovod nestašica

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Redukcija plina koja je pogodila velike potrošače već je proizvela goleme gubitke. U tvrtki Elektroda–Zagreb, proizvođaču dodatnih materijala za zavarivanje, zbog nestašice plina stala je proizvodnja, zbog čega 40-ak radnika nije niti dolazilo na posao

'Problem je velik. Dio proizvodnje za koji nam je potreban plin, a riječ je o većini pogona, trenutačno ne radi, što je gubitak od oko 150 tisuća kuna na dan. Ako se situacija s plinom ne popravi, za desetak dana gubici će biti katastrofalni. Zbog toga sada razmatramo sve opcije, a moguća su i otpuštanja radnika', rekao je Željko Kranjec, šef osiguranja tvrtke Elektroda–Zagreb, piše Večernji list

Spašava ih to što tvrtka ima zalihu proizvoda za dva mjeseca pa će, dodao je Kranjec, sve narudžbe isporučiti na vrijeme. Obavijest da reduciraju potrošnju plina dobile su i Zagrebačke pekarne Klara. No redukciju nisu proveli jer, kažu, proizvode dnevni proizvod, a ne neki koji se može skladištiti. Spašavaju ih i godišnji odmori i sezona skijanja, zbog čega je proizvodnja ovih dana znatno manja od uobičajene. No u slučaju da se kriza nastavi, planiraju uvesti plamenike na loživo ulje.

Mjere smanjenja potrošnje prirodnog plina provode se i u tvornici stakla Vetropack Straža u Humu na Sutli, u kojoj su kotlovi za zagrijavanje proizvodnih pogona prebačeni na naftu, a u proizvodnom procesu tijekom današnjeg dana maksimalno je reduciran plin. U tvornici se nadaju da će se situacija s plinom stabilizirati jer im, u suprotnom, “ne ginu” veliki gubici s obzirom na to da za loženje staklarskih peći nema alternative.

'Ako nenajavljeno dođe do prekida isporuke plina, staklo se u peći ukruti pa cijelu peć treba srušiti i sagraditi nanovo. Rokovi isporuka potrebnog materijala su između šest i osam mjeseci, gradnja peći traje tri i pol mjeseca, a cijeli posao oko godinu dana, pa bi šteta bila neprocjenjiva. Takav bi scenarij najvjerojatnije značio ključ u bravu', ističu u Vetropacku.

U Sisačko-moslavačkoj županiji najvećih problema zbog redukcije plina imaju u željezari CMC, dok je Termoelektrana u srijedu (7. siječanj) pokrenula jedan blok koji će raditi na mazut. Do petka će se pokrenuti i drugi blok, a dvije-tri tisuće prostornih metara u satu trošit će se za grijanje stanova jer Toplinarstvo HEP-a nema drugog načina da osigura energiju za grijanje.

“Sreća u nesreći” je što je Petrokemija, jedan od najvećih potrošača plina u državi, trenutačno u remontu koji će, kažu u tvrtki, potrajati do kraja siječnja. Do tada, nadaju se u Petrokemiji, vrijeme će se popraviti, a val hladnoće proći. Nadaju se i da će se izgladiti nesporazum na relaciji Rusija – Ukrajina – Europa. U suprotnom, Petrokemija će zapasti u velike teškoće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!