investicijsko zlato

Zbog precijenjenih nekretnina, investitori sve češće biraju ovo ulaganje – koliko se isplati?

26.06.2023 u 09:46

Bionic
Reading

Svima je poznato kako je ulaganje u nekretnine najpopularnija opcija dugoročne zaštite kapitala za hrvatske investitore, što potvrđuje i činjenica da je Hrvatska pri vrhu listu zemalja EU po stopi vlasništva nekretnina. Cijene nekretnina zbog toga su na povijesnim vrhuncima i mnogi očekuju puknuće nekretninskog balona u skoroj budućnosti, što bi moglo dovesti do gubitka za one koji su nedavno uložili u nekretnine

Prevelika izloženost prema nekretninama te njihova trenutna precijenjenost razlozi su zbog kojih rastući broj investitora traži alternativne oblike ulaganja pomoću kojih će zaštititi svoj kapital u doba inflacije i nadolazeće recesije, a sve više njih odlučuje se za investicijsko zlato – standardizirane zlatne poluge i zlatnike u fizičkom obliku koji su oslobođeni poreza i u zadnjih su 20 godina nosili prosječni godišnji prinos veći od 8.6%.

Je li zlato isplativije od nekretnina?

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, tvrdi kako je potražnja za fizičkim zlatom među ulagačima u nekretnine u velikom porastu:

'Sve više ulagača odlučuje povući svoj kapital s napuhnutog tržišta nekretnina te sigurno utočište za njega nalaze upravo u zlatu, realnoj imovini koja se kroz povijest više puta dokazala kao dobar način zaštite kapitala u doba inflacije i recesije. Visok prinos kojeg je zlato u prošlosti nosilo najizraženiji je upravo u takvim vremenima, a primjer je Velika recesija 2008. godine za čije je vrijeme cijena zlata narasla gotovo 200% u svega nekoliko godina', tvrdi Kokanović.

Osim što je poznato po visokom prinosu i neoporezivosti, investicijsko zlato privlačno je investitorima i jer je vrlo likvidno, odnosno lako je zamjenjivo za gotovinu po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu. Upravo likvidnost predstavlja veliku prednost ulaganja u zlato naspram ulaganja u nekretnine, budući da investitor na taj način ima znatno veću razinu neovisnosti i fleksibilnosti kod upravljanja vlastitom imovinom.

Iščekivanje recesije povećava potražnju za zlatom

Budući da je eurozona i službeno već ušla u novu recesiju, a brojni analitičari očekuju recesiju i na globalnoj razini, to će se zasigurno odraziti na tržištima nekretnina i zlata. Dok s jedne strane za vrijeme recesije cijene nekretnina uglavnom padaju, cijena zlata ima tendenciju rasta. Upravo zato ulagači su trenutno vrlo oprezni po pitanju kupnji nekretnina, dok potražnja za zlatom raste:

'Napuhani nekretninski balon doveo je do situacije u kojoj rastući broj investitora prodaje svoje nekretnine dok visoke cijene traju te na taj način izvlače zaradu iz tog oblika ulaganja. Budući da taj novac nije isplativo držati u banci zbog visoke inflacije i niskih kamata na štednju, mnogi taj kapital prebacuju upravo u zlatne poluge i zlatnike čiji rast cijene iščekuju u nadolazećoj krizi', pojašnjava Kokanović.

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer vodećih europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

U asortimanu Centra Zlata moguće je pronaći proizvode raznih veličina – od onih najmanjih mase jednog grama do najvećih mase jednog kilograma – tako da postoji ponešto za svakoga, bez obzira na platežnu moć pojedinca. Svaki proizvod investicijskog zlata ima transparentno naznačenu kupovnu i otkupnu cijenu, a prosječna razlika kod najprodavanijih proizvoda u pravilu je između 1% i 4%.

Ako i vi želite zaštititi svoj kapital od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.