RAST TROŠARINE

Zbog novog prijedloga EU-a kutija cigareta mogla bi poskupjeti za deset kuna

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 28.11.2022 08:48
  • Objavljeno 28.11.2022 u 08:45
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: - / PhotoAlto / Profimedia

Zbog prijedloga Europske unije o povećanju najniže moguće trošarine duhanskoj industriji, u istočnoeuropskim članicama znatno će poskupjeti cigarete, gdje se i dalju mogu kupiti po povoljnijoj cijeni ispod tri eura. Cilj je europske administracije smanjiti udio korisnika duhanskih proizvoda ispod 5 posto do 2040.

EU administracija predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada.

Kako će po kutiji cigareta minimalna trošarina iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, to znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike, piše novinar Jutarnjeg lista Gojko Drljača.

Podaci Ministarstva financija u tabelarnom prikazu otkrivaju da se cijene cigareta u RH po pakiranjima kreću od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju. Pri tome je sukladno Uredbi o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode minimalna trošarina na cigarete 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju.

Radi se poskupljenju od najmanje desetak kuna po pakiranju u RH. Kako je maloprodajna cijena cigareta na hrvatskom tržištu trenutačno većinom ispod najniže trošarine koju predlaže EU, može se pretpostaviti da će buduća poskupljenja dodatno smanjiti broj pušača, što je cilj europske administracije, piše Jutarnji list.

  • +2

Izvor: Profimedia / Autor: MAURO FERMARIELLO / Sciencephoto / Profimedia

Nova rješenja EU predviđaju i novitete u oporezivanju različitih duhanskih proizvoda kao što su parilice ili grijani duhan. Zbog rasta popularnosti u mlađim dijelovima populacije, oporezivanje tih proizvoda približit će se oporezivanju cigareta. Jači ‘vaping‘ ili isparavajući duhanski proizvodi imat će najmanju trošarinu od 40 posto, a oni slabiji do 20 posto. Grijani duhanski proizvodi dobit će 55-postotnu trošarinu – plaćat će 91 euro na tisuću prodanih komada.

Očekuje se da će dizanje trošarina na duhanske proizvode podići prihode članica EU za 9,3 milijardi eura. Oni koji podržavaju ovaj potez, ne skrivaju kako im je cilj da rast cijena duhanskih proizvoda barem prati inflaciju, a najveća poskupljenja očekuju se u Bugarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!