najveći potrošač

Zbog moguće recesije u SAD-u cijene nafte kliznule ispod 87 dolara

13.04.2023 u 18:01

Bionic
Reading

Cijene nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 87 dolara budući da trgovci razmatraju mogućnost recesije u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, koja je potisnula u drugi plan najavu smanjene opskrbe

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 55 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86,78 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,72 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 46 centi nižoj cijeni, od 82,80 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,73 dolara.

Tržišta je jučer ohrabrilo usporavanje inflacije u SAD-u u ožujku, koje se potaknulo nadu da bi središnja banka mogla završiti ciklus podizanja kamatnih stopa. Viši troškovi zaduživanja koče gospodarstvo i potražnju za naftom. Danas su se trgovci koncentrirali na zapisnik s prošle sjednice Fedovog odbora za monearnu politiku, koji je naznačio da bi problemi u bankovnom sektoru mogli gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) upozorila je u četvrtak u mjesečnom izvješću da bi potražnja ovog ljeta mogla biti slabija no što se trenutno očekuje, ali je potvrdila važeću prognozu njezinog rasta u ovoj godini. Tržište pozorno prati pokazatelje gospodarskog rasta, koje Tamas Varga iz PVM-a ocjenjuje krhkima.

Moguća recesija u SAD-u potisnula je u drugi plan najavu vodećih proizvođača da će od svibnja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,66 milijuna dnevno. Trenutno je smanjuju za dva milijuna barela dnevno. Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju očekuje da će taj potez smanjiti opskrbu u drugoj polovini godine i potaknuti rast cijena nafte naviše.

Međunarodni monetarni fond blago je u utorak snizio prognozu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini, na 2,8 posto, zbog visoke inflacije, podignutih kamatnih stopa i financijskih rizika, upozorivši da će usporavanje aktivnosti u ovoj godini biti "koncentrirano" u razvijenim zemljama. OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu cijena barela košarice nafte njegovih članica porasla 1,23 dolara, na 86,64 dolara.