OČEKUJE SE KRAJ SUKOBA

Zbog Libije osjetno pale cijene nafte

22.08.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Cijena barela sirove nafte pala je u ponedjeljak na londonskom tržištu gotovo dva dolara, spustivši se nadomak razini od 106 dolara za barel, budući da trgovci i investitori očekuju obnovu isporuka nafte iz Libije nakon šestomjesečnog građanskog rata

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 1,99 dolara na 106,63 dolara. Na američkom tržištu bila je pak u plusu 60 centi i iznosila je 82,61 dolara, nakon što je nakratko pala na 81,13 dolara.

Pobunjenici su ušli u samo središte Tripolija i ljudi su izašli na ulice kako bi proslavili ono što smatraju krajem četrdesetgodišnje vladavine Muammara Gaddafija, iako vladini tenkovi i dalje granatiraju pojedine dijelove glavnog grada Libije.

'Cijena nafte u Londonu zabilježila je pad, za razliku od američkih tržišta gdje je porasla, no to se i očekuje', rekao je Christopher Bellew iz tvrtke Jefferies Bache. 'Ta je razlika u trendu samo još jedan zorni primjer dislokacije između londonskih i američkih cijena'.

Libija je prije rata proizvodila oko 1,6 milijuna barela sirove nafte dnevno, što je gotovo dva posto globalne opskrbe. Većina libijske visokokvalitetne nafte išla je europskim prerađivačima. Nakon što je stao libijski izvoz, slabija opskrba gurnula je u travnju cijene nafte u Londonu na najvišu razinu u dvije godine, od 127,02 dolara za barel. Za vrijeme sukoba proizvodnja je gotovo ugašena.

Sada je postavlja pitanje u kojem će se roku obnoviti libijski izvoz. Carsten Fritsch, analitičar frankfurtskog Commerzbanka, rekao je da bi se proizvodnja mogla vratiti na razinu od milijun barela za oko šest mjeseci, ako se ima na umu iračko iskustvo iz 2003.

'Proizvodnja je bila gotovo na nuli u mjesecima nakon američke invazije', kazao je. 'Veliko je pitanje koliko je štete učinjeno na naftnim postrojenjima u Libiji, gdje su borbe trajale mnogo dulje nego u Iraku. Prisutna je rizik da će u Libiji to potrajati malo duže'.

Premija koja je bila ugrađena u cijene nafte u Londonu zbog građanskog rata u Libiji sada bi se trebala početi smanjivati, ali Fritsch ističe da se to vjerojatno neće dogoditi preko noći.

'S obzirom da je cijena nafte u Londonu bila ispod 100 dolara za barela prije početka ustanka u ožujku, cijene imaju prostora za pad, ali to neće ići tako brzo', smatra on.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 103,36 dolara, što znači da je bila 2,06 dolara niža nego dana ranije.