NORMALIZACIJA PROMETA

Završio štrajk u Croatia Airlinesu

09.03.2012 u 07:25

Bionic
Reading

Jutros u šest sati završio je 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu, u kojem je prema procjeni sindikata sudjelovalo 550 radnika.

Štrajk su organizirala četiri sindikata - Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske i Novi sindikat.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu i Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu potpisali su sporazum o mirenju kao pretpostavku za nastavak kolektivnih pregovora i nisu sudjelovali u štrajku. Sindikat kabinskog osoblja zbog proceduralnih razloga je odustao od štrajka, u kojem su njegovi članovi ipak sudjelovali.

Razlog štrajka bilo je odbijanje uprave Croatia Airlinesa da prihvati zahtjeve sindikata tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Sadašnji ugovor istječe 31. ožujka. Sindikati tvrde da nisu tražili povišice ni druga materijalna prava, već su htjeli upozoriti na snižavanje sigurnosnih standarda i loše vođenje kompanije, a prosvjedovali su i protiv zapošljavanja putem vanjskih agencija.

Uprava je pak izvijestila da bi ispunjenje sindikalnih zahtjeva koštalo gotovo 18 milijuna kuna do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 milijuna kuna. Uprava je također demantirala da su ugroženi sigurnosni sustavi i procedure.

Tijekom štrajka bilo je otkazano tridesetak letova, a danas se očekuje normalizacija prometa.

Sindikati tvrde da zbog štrajka tvrtka nije pretrpjela komercijalnu štetu, ali uprava tvrdi da je jednodnevni štrajk uzrokovao štetu veću od 200.000 eura, uz neizravnu štetu zbog tvrdnji o smanjenoj sigurnosti.

Prema najavama sindikata, oni će zatražiti nastavak pregovora, a ako se dogovor ne postigne ne isključuju štrajk do ispunjenja zahtjeva.