Maraska

Završila berba autohtone dalmatinske višnje maraske, ubrano i otkupljeno preko 1.ooo tona, ovog jedinstvenog ploda

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 10.07.2018 12:27
  • Objavljeno 10.07.2018 u 11:50
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kraj lipnja i početak srpnja vrijeme je rezervirano za berbu višnje u Dalmaciji, odnosno posebne sorte višnje maraske, autohtone i jedinstvene sorte, koja se kultivira i uzgaja od Zadra do Makarske

Kako doznajemo iz zadarske tvornice Maraska, upravo je završila berba i otkup višnje maraske, na najvećoj pojedinačnoj plantaži višnje maraske u Europi, u vlasništvu upravo tvornice Maraska, na kojoj se uzgaja preko 90.000 stabala ove dragocijene voćke. Tvrtka Maraska, koja je i dobila ime upravo po ovoj sorti višnje, na svojoj plantaži ubrala je oko 800t višnje maraske, dok je još 200t otkupljeno od manjih uzgajivača.

tportal

Izvor: Maraska / Autor: Promo

O ovoj kulturi se nažalost jako malo zna i priča, a predstavlja jedno od hrvatskih prirodnih blaga. Svoje porijeklo, višnja maraska vuče iz Male Azije odakle se, za vrijeme Rimskog carstva, proširuje na Mediteran. Kultura višnje maraške posebna je upravo zahvaljujući geografskim i klimatološkim specifičnostima dalmatinskog zaleđa, kojima se stablo višnje maraske prilagođavalo stoljećima. Tako se višnja maraska od oblačinske višnje razlikuje i u boji ploda, veličini, okusu i sastavu. Prilično joj je velik postotak suhe tvari, što je rezultat škrtog i kamenitog dalmatinskog tla, što ju čini izvrsnom sirovinom za daljnju preradu.

Osim specifičnog slatko kiselog i aromatičnog okusa, višnja maraska u sebi čuva i dodatne zdravstvene blagodati na ljudski organizam. 'In vitro' istraživanja su pokazala da plod višnje maraske ima jedinstveni kemijski sastav kojeg odlikuju značajno veće koncentracije antioksidansa: antocijana i melatonina, od onih u drugim sortama višanja. Daljnja istraživanja pokazuju protuupalno djelovanje višnje maraske, pozitivne učinke u prevenciji i spriječavanju razvoja krvožilnih bolesti i dijabetesa.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Višnja maraska predstavlja glavnu sirovinsku osnovu tvrtki Maraska, od koje se proizvode proizvodi iz linije Amarena, sirupi, nektari, džemovi i likeri, kao i slavni liker Zadarski Maraschino.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!