OTVORENI VEZOVI

Završena rekonstrukcija luke Črišnjeva, na svečanom otvorenju i ministar Butković

08.12.2023 u 21:14

Bionic
Reading

Završena je rekonstrukcija pričuvne trajektne luke Črišnjeva u Kraljevici te je u petak svečano otvoren novoizgrađeni dio te luke s 85 novih vezova, od kojih je 70 komunalnih, a 15 nautičkih

Na krajnjem istočnom i krajnjem zapadnom dijelu područja luke postavljene su armirano-betonske pasarele široke 2,5 metra, sa zapadne strane dugačke 135 metra, a s istočne strane luke 130 metara.

Nositelj projekta "Rekonstrukcija pričuvne trajektne luke Črišnjeva", koji je započeo 2013. godine, je Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena, a projekt se provodio u dvije faze. U prvoj fazi je Črišnjeva na zapadnoj strani uvale dobila 50 novih komunalnih vezova, a tu je fazu najvećim dijelom financirala Primorsko-goranska županija s oko 120 tisuća eura. Izmjenama projekta te građevinske dozvole iz 2017. predviđena je izgradnja vezova na krajnjem istočnom i krajnjem zapadnom dijelu luke, koji su danas otvoreni za korisnike.

Ugovorena vrijednost radova druge faze je gotovo 1,3 milijuna eura, od kojih je 95 posto osiguralo Ministarstva mora prometa i infrastrukture. Županija je osigurala 54 tisuće eura, a 21 tisuću eura Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena iz vlastitih sredstava.

Rekonstruirani dio luke su otvorili potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević.

Butković je izrazio zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom na području Primorsko-goranske županije i Kraljevice čime je su nastavljena ulaganja u razvoj županijskih luka. Ulaganja u pomorsko dobro, izgradnju riva, luka, lukobrana, dosegla su više od 300 milijuna eura najviše zahvaljujući europskim sredstvima, ali i nacionalnim sredstvima jer se svi projekti financiraju u gotovo 100 postotnom iznosu, kazao je.

Upitan o novoj istrazi Ureda europskog javnog tužitelja u vezi bivše ministrice Gabrijele Žalac, ministar Butković je kazao da ne komentira istrage i nepravomoćne presude, da je o tome pročitao u medijima.

Naime, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv bivše ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Gabrijele Žalac koju sumnjiči da je nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima plaćaju javnim novcem.

Na pitanje kakva se poruka šalje građanima kada su se, navodno, privatne zabave plaćale novcima iz ministarstva, rekao je da će sud utvrđivati činjenice te da to, ako je tako, sigurno nije u redu i ne može se podržavati. Ali treba pričekati da sudovi donesu presude te će se onda moći reći nešto više o tome, rekao je Butković.