KRIZA U RUSIJI

Zaustavljen pad rublja, Putin se obraća naciji

18.12.2014 u 10:26

Bionic
Reading

Uoči godišnje konferencije za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina, rubalj bilježi blag oporavak, drugi dan zaredom, nakon dramatičnog pada koji se dogodio u utorak. Stabilizaciji ruske valute pridonijele su mjere koje je vlada poduzela u srijedu, uključujući i poruku središnje banke o stabilizaciji financijskog sustava

Vlada je podvrgnula pritisku izvoznike da ne 'čuvaju u madracu' zaradu u devizama dok je središnja banka najavila nove mjere zaštite financijske stabilnosti.

Rubalj je tako u srijedu u nervoznoj trgovini ojačao oko devet posto prema dolaru, na 61,50 rubalja za dolar. U jutarnjoj je trgovini oslabio tri posto prema američkoj valuti, nakon što je u utorak oslabio čak 20 posto, a od početka godine 60 posto.

Nakon sastanka u srijedu s čelnicima velikih državnih izvoznika poput Gazproma i Rosnefta, premijer Dmitrij Medvedev pozvao je izvoznike da odgovorno barataju deviznim prihodima, a iz ministarstva financija poručili su da su počeli prodavati svoje preostale devize.

Rusija 'ima devizne resurse za ostvarivanje... svih ekonomskih i proizvodnih ciljeva koje ste postavili', poručio je ruski premijer na sastanku koji su prenosile sve televizijske postaje.

Rusi pustoše šoping-centre

Rusi su jučer pohrlili u šoping-centre, naveliko kupujući robu da bi preduhitrili poskupljenja pokrenuta dramatičnim padom vrijednosti rublja posljednjih dana. Rusi kupuju sve, počevši od automobila i kućnih aparata do namještaja. Švedska Ikea već je upozorila ruske kupce da će podići cijene u četvrtak, što je jučer popodne izazvalo gužvu u moskovskoj prodavaonici. Neki od moskovskih šoping-centara objavili su rekordan promet i zatvorili dućane prije kraja radnog vremena. Apple je, zbog obezvređivanja rublja, obustavio online prodaju u Rusiji.

Na te se umirujuće poruke nadovezala najava središnje banke da će poduzeti niz tehničkih mjera kako bi se olakšao pristup devizama i poduprle banke. Ujedno su ponovili da će s vladom surađivati na dokapitalizaciji pojedinih zajmodavaca u 2015. godine.

Osim najavljenih tehničkih mjera potpore, iz središnje su banke u srijedu priopćili i da su u ponedjeljak izdvojili 1,96 milijardi dolara za podršku rublju, čime je ukupni iznos potpora od početka prosinca premašio 10 milijardi dolara

Devizne rezerve središnje banke iznosile su 5. prosinca 415 milijardi dolara, navodi AFP.

Banka je također pokušala zakočiti pad vrijednosti rublja oštrim podizanjem ključnih kamatnih stopa, za čak 6,5 postotnih bodova, na ukupno 17 posto.

Ta je mjera potaknula disonantne tonove unutar ruske vlade, pa se potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin požalio da su ključne kamatne stope sada previsoke za vojnu industriju koja je u njegovoj nadležnosti.

'Sedamnaest posto, kao i prethodnih 10 posto, nepremostiva je prepreka za razvoj vojne industrije', napisao je Rogozin na Facebooku.

Rusko gospodarstvo već je pogođeno zapadnim sankcijama u vezi s Ukrajinom i padom cijena nafte na međunarodnim tržištima.