NA RUBU DISKRECIJE

Zašto Zaba želi znati baš sve o vašem stanu?

03.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Korisnicima stambenih kredita Zagrebačke banke ovih dana na kućne adrese stižu dopisi sa zahtjevom da ispune obrazac i potpišu izjavu o upotrebi i vlasništvu nekretnina danih u zalog

Od klijenata se traži da se očituju o tome stanuju li (ili će stanovati) u nekretnini koja je dana u zalog, daju li tu nekretninu u najam/leasing za potrebe stanovanja te imaju li u vlasništvu više od dviju stambenih nekretnina.

U dopisu se u kratkom obrazloženju navodi da su informacije o broju nekretnina u vlasništvu i načinu korištenja tih nekretnina potrebni banci radi vrednovanja imovine i vanbilančnih stavki te izračunavanja regulatornog kapitala i kapitalnih zahtjeva

Međutim klijenti strahuju da bi se ti podaci mogli iskoristiti i u druge svrhe. Primjerice navedeni podaci sigurno bi dobro došli Poreznoj upravi uoči najavljenog uvođenja poreza na nekretnine. Stoga smo upitali Zabu hoće li se prikupljeni podaci prosljeđivati državnim tijelima (Ministarstvo financija, HNB i sl.) ili će služiti isključivo za internu upotrebu.

Iz Zagrebačke banke uvjeravaju da izjave služe prvenstveno za osiguranje točnosti u regulatornom izvještavanju i u izračunu adekvatnosti kapitala banke te se koriste isključivo za interno vrednovanje založene nekretnine.

Napominju da je Hrvatska narodna banka na temelju direktive EU-a donijela odluku kojom se pobliže uređuju kriteriji vrednovanja imovine i izračuna regulatornog kapitala. Pojašnjavaju da prilikom kredita osiguranih zalogom na nekretninama ponder rizičnosti za banku ovisi o tome je li založena nekretnina stambena ili poslovna, a kod stambenih dodatni kriteriji su to stanuje li vlasnik (ili će stanovati) u toj stambenoj nekretnini ili je iznajmljuje i ima li vlasnik više od dvije stambene nekretnine.


Prema odluci HNB-a, najniži ponder rizika (35 posto) banke mogu dodijeliti kreditima koji su osigurani stambenom nekretninom u kojoj fizička osoba vlasnik nekretnine stanuje ili će stanovati, odnosno koju fizička osoba vlasnik nekretnine daje u najam za potrebe stanovanja, a na temelju ugovora o najmu te pod uvjetom da vlasnik stambene nekretnine ima u vlasništvu najviše dvije stambene nekretnine.

Ukoliko vlasnik nema u vlasništvu drugu nekretninu ili ako se nekretnina koristi za poslovne svrhe, rizik za banku je viši, što znači da se ponder rizika povećava.

Iz Zagrebačke banke napominju da klijenti nisu obvezni odgovoriti na njihova pitanja ni povratno proslijediti potpisanu izjavu. Pritom naglašavaju da banka još od ožujka 2010. u samom postupku odobravanja stambenih kredita traži te podatke.

‘Za kredite odobrene u ranijim godinama izjave uglavnom prikupljamo prilikom dolaska klijenata u poslovnicu, a sada smo se odlučili pisano se obratiti svim klijentima koji nam još takvu izjavu nisu dali', preciziraju iz Zabe u odgovoru na naš upit.