upisi na poslijediplomski specijalistički studij

Zašto upisati MBA studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

19.10.2017 u 14:20

Bionic
Reading

INTERVJU: Profesor Darko Tipurić, pročelnik Katedre za organizaciju i menadžment i voditelj MBA studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Profesore Tipurić, možete li nam kazati osnovne informacije  o poslijediplomskom specijalističkom studiju „POSLOVNO UPRAVLJANJE – MBA“ koji se izvodi na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu?

SPDS „Poslovno upravljanje – MBA“ jedini je sveučilišni specijalistički poslijediplomski studij u Republici Hrvatskoj. Program i nastavni plan studija oblikovan je po uzoru na poslijediplomske studije iz područja poslovnog upravljanja (MBA) vodećih europskih i američkih poslovnih škole vodećih sveučilišta.

U kreiranju programa uvažene su hrvatske specifičnosti do kojih se došlo iskustvom i mišljenjima vodećih hrvatskih menadžera tijekom proteklih nekoliko desetljeća, kao i analizom programa sličnih programa u svijetu. Osim toga, program je tako koncipiran da je ostvarena sukladnost sveučilišnim kriterijima koji se temelje na bolonjskom procesu reforme visokoškolskog obrazovanja. MBA studij ima dopusnicu od Sveučilišta u Zagrebu, a studenti koji uspješno završe studij stječu titulu sveučilišnog specijalista poslovnog upravljanja – MBA (univ. spec. oec).

Možete li nam kao istaknuti neke posebnosti ovog specijalističkog MBA studija?

MBA na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu ima tradiciju od skoro trideset godina. Voditelji studija nakon utemeljenja u ranim devedesetima bili su naši uvaženi profesori Mira Marušić i Sveto Marušić i, nakon njih, Goroslav Keller. Od desete generacije voditeljstvo smo preuzeli kolega Tihomir Vranešević i ja i uspješno smo dogurali do 30 generacije.

Program MBA studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pruža najbolji omjer uloženog i dobivenog: 9 obveznih i 5 izbornih kolegija raspoređenih u 3 semestra, 370 sati nastave koja se izvodi jedan tjedan u mjesecu u poslijepodnevnim satima („part-time“ studij)  što omogućava da polaznici aktivno participiraju u programu i izvršavaju sve svoje ostale obveze (poslovne i privatne).

Nastava je podržana brojnim računalnim simulacijama koje polaznicima omogućavaju da testiraju svoje znanje i ideje te da se međusobno natječu, analiziraju i uspoređuju odluke koje su dovele do određenih rezultata i tržišnih pozicija.

Potiče se timski rad i projektni pristup u realizaciji studentskih zadataka. Bivši polaznici studija, kao i vrhovni menadžeri najboljih hrvatskih poduzeća, sudjeluju u izvođenju nastave pri čemu se analiziraju najbolji i najlošiji primjeri domaće i inozemne poslovne prakse. Na našem MBA studiju, između ostaloga, sadržajno se analiziraju poslovni slučajevi koji su međaši u razumijevanja poslovne zbilje, kao što su npr. privatizacija INA-e, propast Enrona i Parmalata, preuzimanje Plive, internetski poslovni modeli, analize hrvatskih djelatnosti i dr.

Povrh toga, na MBA studiju gostuju i naši kolege, gostujući profesori s uglednih inozemnih sveučilišta koji na svojim predavanjima daju globalnu perspektivu poslovnim fenomenima i na taj način pomažu studentima u boljem sagledavanju cjeline suvremene discipline poslovnog upravljanja.

Koja umijeća i znanja studenti mogu steći pohađajući MBA studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu?

Odgovor se može sažeti na sljedeći način: usmjerena teorijska znanja i vještine koja osiguravaju osposobljenost za primjenu najviših menadžerskih dostignuća u poslovnoj praksi kroz kreiranje vizije i ostvarivanje misije svih vrsta poslovnih subjekata u promjenjivim tržišnim okolnostima tijekom vremena uz povećanje efikasnosti što će omogućiti preuzimanje veće menadžerske odgovornosti za poslovni uspjeh.

Naglašavam kako tijekom studija polaznici stječu znanja i razumijevanje svih glavnih funkcija poslovnog upravljanja.

Program je u svojoj biti pluridisciplinaran i interdisciplinaran pa je prema tome namijenjen stručnjacima raznih profila i to kao oblik napredne izobrazbe u području poslovnog upravljanja. Polaznici stječu stručna znanja iz područja upravljanja financijama, analize financijskih izvještaja, općeg menadžmenta, marketinškog upravljanja te potpornih upravljačkih informacijskih funkcija u organizacijama pri čemu se potencira timski rad i stjecanje znanja koje je moguće primijeniti u svakodnevnoj poslovnoj praksi.

Je li MBA studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu namijenjen ekonomistima ili ne-ekonomistima?

MBA studij je orijentiran prema ambicioznim sadašnjim i budućim menadžerima različitih naobrazbi i profila. Da bi ostvarili pravo upisa svi zainteresirani kandidati trebaju imati završen predbolonjski četverogodišnji dodiplomski sveučilišni studij ili završen bolonjski diplomski sveučilišni studij čijim se završetkom stječe 300 ECTS bodova. Znanje engleskog jezika je nužno.

Polaznici studija koji nemaju završen predbolonjski četverogodišnji dodiplomski sveučilišni studij ili završen bolonjski diplomski sveučilišni studij poslovne ekonomije ili ekonomije trebaju položiti četiri ispita razlike.

Kako se može upisati na MBA studij?

Upravo je tijeku je upis 31. generacije polaznika SPDS-a „Poslovno upravljanje – MBA“ (akademska godina 2017/2018).

Školarina za MBA studij je 60.750,00 kn i ona pokriva troškove svih nastavnih materijala (knjige, licence za softvere i računalne simulacije koje se koriste na nastavi). Školarinu je moguće platiti u više rata ovisno o odluci Fakulteta.

Naposljetku, možete li dodati još neku važnu informaciju vezanu uz MBA Ekonomskog fakulteta?

Veliki broj dosadašnjih polaznika golemi je socijalni kapital koji daje šansu studentima za izgradnju novih poslovnih veza. Naime, MBA Alumni Ekonomskog fakulteta ima preko 800 ljudi, većinom na odgovornim menadžerskim i savjetodavnim položajima u uspješnim poduzećima i organizacijama u Hrvatskoj i regiji, kao i na važnim dužnostima u javnoj upravi.

Važan je fokus MBA studija usto i na stvaranju i održavanju međusobnih odnosa. Tijekom studija redovito se organiziraju druženja (večere, studijska putovanja) na kojima se polaznici imaju mogućnost bolje upoznati, razmijeniti iskustva i uspješnije surađivati.