MARTINA DALIĆ UPOZORAVA:

Zašto se kreditori i dalje boje hrvatskog bankrota?

23.03.2015 u 19:52

Bionic
Reading

‘Nedavno objavljena dubinska analiza šalje tmurnu sliku, a za sada još uvijek neformalne najave signaliziraju da je Bruxelles skloniji Hrvatsku mjeriti grčkim nego francuskim mjerilom’, ističe ekonomistica i saborska zastupnica Matina Dalić u svom blogu u kojem kritizira ekonomsku politiku Vlade

'Zahuktavaju se pripreme za parlamentarne izbore i premijer Milanović poručuje kako je spreman podnijeti račun jer tvrdi ‘znamo da smo dobro radili’. U tom konktekstu naročito ističe populističko socijalne mjere donesene proteklih mjeseci kao što je oprost malih dugova i zamrzavanje tečaja švicarskog franka.

Poteze za povećanje konkuretnosti ekonomije, snižavanje troškova poslovanja, jačanje otpornosti i fleksibilnosti ekonomije ili snižavanje deficita Milanović baš i ne spominje. Vjerojatno iz razloga jer se na tom području baš i nema čime pohvaliti", navodi u svom blogu Martina Dalić, iznoseći podatke o tome kako investitori na financijskim tržištima promatraju Hrvatsku.

Kao ključni financijski instrument koji najbolje oslikava hrvatsku ekonomsku situaciju Dalić izdvaja CDS (credit-default swap), čija cijena pokazuje koliko je potrebno platiti za osiguranje od rizika da Hrvatska neće uredno i na vrijeme ispuniti svoje kreditne obveze. Što je CDS niži, što je osiguranje od hrvatskog rizika jeftinije to je povjerenje i ocjena tržišta o zbivanjima u Hrvatskoj povoljnija.

Dalić zaključuje da kretanje CDS-ova usporedivih zemalja jasno pokazuje da Hrvatska zaostaje za konkurentima. 'Hrvatsku tržište, danas, vidi rizičnijom i od Mađarske, i od Rumunjske i od Bugarske. Slovačku da i ne spominjemo. A da sve ovo ipak nije slučajno, već kvaliteta ekonomske politike i upravljanja zemljom ima presudnu ulogu, dokazuje i primjer Portugala. Država koja se efektivno našla na rubu bankrota, čiji je CDS krajem 2012. godine iznosio više od 12% adresirala je svoje slabosti, vodila je i vodi reformske politike i sud tržišta to prepoznaje. Portugalski CDS približava se onome iz pretkriznog razdoblja', navodi Dalić.

Cijeli blog Martine Dalić pročitajte ovdje