devet mjeseci

Zarada Dukata 40,6 milijuna kuna, 4,6 posto veća nego lani

30.10.2018 u 16:12

Bionic
Reading

Neto dobit Dukata u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 40,6 milijuna kuna i bila je 4,6 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće Dukata objavljeno u utorak

Tijekom prvih devet mjeseci ostvareni su poslovni prihodi od 1,42 milijarde kuna, što je rast od 7,7 posto prema istom razdoblju lani.

"Tijekom prvih devet mjeseci 2018. godine nastavljaju se pozitivni ekonomski trendovi iz prethodnih razdoblja, posebno rast osobne potrošnje, što se ogleda kroz rast prihoda od prodaje", ističe poslovodstvo Dukata u komentaru izvješća.

Prihodi od prodaje Dukata u prvih su devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećani 6,9 posto, na 1,41 milijardu kuna.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 85 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznose 1,19 milijardi kuna te su u odnosu na prvih devet lanjskih mjeseci veći za 6,2 posto.

Na međunarodnim tržištima prihodi od prodaje povećani su za 11 posto, na 211,6 milijuna kuna, i čine 15 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Poslovni rashodi Dukata u prvih su devet mjeseci iznosili 1,37 milijardi kuna, što je 6,3 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.

"Domaći mljekarski sektor u prvih devet mjeseci bilježi značajan pad proizvodnje mlijeka te slabiju dostupnost svježeg sirovog mlijeka za daljnju preradu. Razdoblje je obilježeno i nastavkom ulaska tržišnih viškova izrazito niskih cijena, ponajviše trajnog mlijeka i polutvrdih sireva s non-EU tržišta i EU zemalja u Hrvatsku", ističu iz Dukata.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Dukat grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 135,8 milijuna kuna, što je rast od 19 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Konsolidirani poslovni prihodi grupe su iznosili 2,87 milijardi kuna i veći su za četiri posto, dok su poslovni rashodi porasli za 3,3 posto, na 2,7 milijardi kuna.

Dukat grupu čine matično društvo Dukat d.d. i 13 povezanih društava sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.