PRODULJENO RADNO VRIJEME

Zaprimljeno 263.000 poreznih prijava, 2. ožujka zadnji dan za predaju

23.02.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Porezna uprava izvijestila je kako je do ponedjeljka, 23. veljače zaprimila nešto više od 263 tisuće godišnjih prijava poreza na dohodak, od očekivanih 730 tisuća

Po podacima Porezne uprave, za sada je zaprimljena 263.371 prijava poreza na dohodak za 2014. godinu, a rok za njihovu predaju istječe zadnjeg dana veljače. Kako je ove godine 28. veljače subota, zadnji dan za podnošenje prijava je 2. ožujka.

Budući da uobičajeno većina građana prijave podnosi zadnjih dana roka, iz Porezne uprave su izvijestili da će posljednja tri dana za predaju godišnje prijave poreza na dohodak za 2014. njihove ispostave raditi duže.

Tako će u petak, 27. veljače ispostave Porezne uprave raditi do 19 sati, u subotu 28. veljače do 15 sati, a zadnjeg dana roka, u ponedjeljak 2. ožujka do 19 sati

Prošle je godine, prema ranije objavljenim podacima Porezne uprave, zaprimljeno 725.001 prijava poreza na dohodak za 2013. godinu, od čega je obrađeno 710.055 prijava.

Temeljem obrađenih prijava ostvareno je pravo na povrat više plaćenog poreza i prireza na dohodak u 585.056 prijava, u ukupnom iznosu od gotovo 1,1 milijardu kuna, dok su građani temeljem 74.125 prijava trebali uplatiti poreza i prireza u ukupnom iznosu 424,8 milijuna kuna.

"Prema procjenama, očekivani broj prijava i iznosi povrata više uplaćenog poreza i prireza na dohodak su u okviru prošle godine", kažu u Poreznoj upravi, napominjući da je postupak predaje prijava poreza na dohodak za 2014. godinu isti kao i prethodnih godina.

Prijavu poreza na dohodak obvezno podnose osobe koje su ostvarile plaću ili mirovinu kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatitelja istodobno. Tako primjerice građani koji su tijekom prošle godine četiri sata radili kod jednog, a četiri kod drugog poslodavca trebaju podnijeti godišnju prijavu.

Prijavu su dužni podnijeti i građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak, ili su primili dohodak, a na taj dohodak nije obračunat, obustavljen i uplaćen predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, potom članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi te radnici koje je domaći poslodavac izaslao na rad u inozemstvo, ako im u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza na dohodak.

Porezni obveznici koji to nisu obvezni, mogu podnijeti godišnju prijavu kako bi ostvarili pravo na primjerice korištenje osobnog odbitka koji tijekom godine nije iskorišten, na uvećani osobni odbitak zbog činjenice da ima prebivalište ili boravi na potpomognutim područjima ili gradu Vukovaru, kao i zbog ravnomjernog godišnjeg oporezivanje odnosno godišnjeg izravnanje porezne osnovice, korištenje neoporezivog iznosa dividende i udjela u dobiti, ili drugih prava propisanih zakonom.

sve osim nogometa

Učitavanje...