SERVISERI PROTIV PASTORA

Zakon o 'Miloševićevom Pastoru' zapeo na Ustavnom sudu

13.04.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Budući da novi Zakon o zaštiti od požara, prema mišljenju malih servisa, izravno pogoduje Pastor grupi u vlasništvu potpredsjednika Vlade Domagoja Ivana Miloševića, zbog omogućavanja proizvođačima vatrogasnih aparata ili njihovim ovlaštenim zastupnicima da određuju uvjete servisa, mali serviseri svoju su borbu podigli na Ustavni sud

Prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Zakona o zaštiti od požara u studenome je upućen Ustavnom sudu, ali još čami u sudačkoj ladici, piše Business.hr.

Iako je skupina servisera vatrogasnih aparata još u studenome uputila Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 41. stavak 1 i 2 Zakona o zaštiti od požara, on i dalje stoji u ladici ustavnih sudaca. Taj članak, naime, omogućuje proizvođačima ili njihovim ovlaštenim zastupnicima da određuju uvjete servisa, što bi moglo dovesti do gašenja niza malih servisa zbog samovolje proizvođača.

Time se, kako tvrdi skupina servisera, dovode u neravnopravan i diskriminirajući položaj u tržišnoj utakmici. Kako oko 85 posto tržišta pokrivaju aparati tvornice Pastor u vlasništvu Ivana Domagoja Miloševića, potpredsjednika hrvatske Vlade za investicije, očito je da mu zakon omogućuje monopolistički položaj, smatraju serviseri. Za njih je neprihvatljivo da proizvođač ili uvoznik vatrogasnih aparata istodobno djeluje kao svojevrsni regulator i tržišni takmac. Ta dvostruka uloga u prijašnjem zakonu nije postojala budući da je ovlaštenje za obavljanje servisa davalo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Negativno mišljenje o zakonu prije nešto više od mjesec dana dala je i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja smatrajući da je takav zakon korak unatrag u odnosu na prijašnju zakonsku odredbu po kojoj je uvjete za rad servisera određivala država, a ne proizvođač vatrogasnih aparata. Serviseri razmišljaju obratiti se i Europskoj komisiji u vezi s Poglavljem 8. pretpristupnih pregovora Hrvatske i EU koje se odnosi na tržišno natjecanje. Jedino pozitivno mišljenje o zakonu dali su Vlada i Sabor, pa se serviseri boje da će političke veze Pastorova vlasnika prevagnuti i da će listopad dočekati u neravnopravnom položaju u odnosu na Pastor.