NAJVIŠI PLANIRANI TORANJ

Zagrebački Crni monolit traži novog vlasnika

05.12.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Crni monolit, neboder koji bi sa svojih 28 katova i 106 metara visine trebao dominirati Zagrebom, traži nove investitore. Nakon što ga je kriza srezala s prvotno zamišljena 41 kata, projekt tornja već godinama leži u ladici, a sada ga je njegov investitor Ivan Čalić odlučio ponuditi na prodaju po nepoznatoj cijeni

Preko oglasa se prodaje zemljište na križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste, dijagonalno od Vjesnikove zgrade, s projektom Imperium tower, poznatiji kao rni monolit. Kada smo se interesirali za projekt, građevinski poduzetnik Ivan Čalić kazao nam je da se ne radi o klasičnom oglasu, nego svojevrsnom buntu

'Ovo nije klasična prodaja, nego više poziv investitorima i revolt zbog teških uvjeta financiranja, pritišću nas visoke kamate. Imamo svu dokumentaciju, ugovor s jednim hotelskim lancem, i predugovore za dio najma poslovnih prostora, ali su nam se zakomplicirale stvari oko financiranja', kazao je Ivan Čalić za tportal.

Koliko cijenu traži za Crni monolit, nije nam htio otkriti. A može li se pronaći kupca koji je voljan uložiti u projekt desetke milijune eura (u medijima se spominjalo da je realizacija planiranog projekta 'teška' čak 50 milijuna eura) pokušali smo doznati od Vedrane Likan, direktorice Colliers Internationala i stručnjakinje za tržište nekretnina.

Danas je sve na prodaju, no ako se i nađe kupac, pitanje za koji novac. Zagrebačko tržište uredskih prostora nalazi se u situaciji gdje su u najavi novi uredski prostori, a postojeći prolaze kroz procese pregovora i stalnih promjena – što uvjeta, što samih zakupaca. Stoga je u danom tržišnom trenutku upitno postoji li za novim uredskim zgradama interes i potreba. Samim time, prodaja uredskih projekata upravo je time i predodređena – u smislu cijene koju se danas može postići', objašnjava Likan.

Njezina preporuka je da se projekti u ovom trenutku ne prodaju, naravno, ako nisu pod pritiskom, imajući na umu činjenicu da Hrvatska prema prognozama analitičara ni u 2013. još neće doživjeti svoj puni oporavak, nego ga tek može očekivati u 2014. godini.

Priča o Crnom monolitu, neboderu koji će zagospodariti Zagrebom medijski je lansirala 2008. tada slabo poznatog 31-godišnjeg poduzetnika Ivana Čalića, koji je kao ambiciozni nouveau riche, htio sagraditi najviši neboder u ovom dijelu Europe. Kao vlasnik tvrtke Pro-grad Čalić je u Zagrebu izgradio je niz zgrada od kojih je najpoznatija Nova galerija u Španskom, a medijima je bio interesantan zbog noćnih provoda, izvještavali su da je od Brune Orešara preuzeo klub na Jarunu i o njegovoj rođendanskoj proslavi za koju je angažirao američku repericu Lil' Kim. U biznis je ušao s bratom Vjekom Čalićem, a najpoznatiji član njihove obitelji, sestra Ivana Čalić (ranije Kršul) ostala je izvan građevine, no javnosti je dobro poznata kao sutkinjau slučaju Fimi media Ive Sanadera.

Idejno rješenje za Crni monolit izradili su arhitekti studija Urbane tehnike (Zdravko Krasić, Hrvoje Bakran i Dražen Plevko), prvotno je elegantni crni neboder od stakla trebao imati 160 metara i 41 kat. No u međuvremenu se zbog krize projekt prilično izmijenio, neboder je znatno niži i deblji od prvobitnog kakvo su zamislili arhitekti iz Urbane tehnike. Na prvih deset katova tornja bio bi smješten hotel jednog svjetskog lanaca, a od 11. do 28. kata trebali bi se nalaziti uredi. Na posljednjem 28. katu zamišljen je noćni klub i ekskluzivni poslovni uredi. Ukupna bruto površina iznosi oko 37.000 četvornih metara. Čak i u ovom nižem izdanju, ako se sagradi  Crni monolit, bio bi to najviši zagrebački neboder s obzirom na to da trenutačno vodi Eurotower koji ima 26 katova i visinu od 97 metara.

Projekt Crnog monolita prodaje se preko tvrtke Granolit nekretnine, koja je formalno u vlasništvu Vjeke Čalića, dok je Pro-grad Ivana Čalića, tvrtka koja je bila prvotno nositelj projekta danas u problemima s likvidnošću i ima blokiran račun.