izgubili vjeru

Zagrebačka burza u slobodnom padu, još samo jedan sektor zanima ulagače

16.04.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Zagrebačka burza u minusu je već pet tjedana zaredom. Referentni indeks koji najbolje oslikava stanje na tržištu - Crobex - završio je ispod 1800 bodova, što je njegova najniža razina od kraja kolovoza 2016. godine. Promet dionicama na razini cijelog prošlog tjedna iznosio je slabašnih 26 milijuna kuna

U prva tri mjeseca 2017. domaća je burza djelovala optimistično. No rast prometa i indeksa na krilima dobrih gospodarskih rezultata u četvrtom je mjesecu zakočila kriza u Agrokoru. Ta 'ručna kočnica' ostala je povučena, što se najbolje vidi na burzi.

Vjere u velik gospodarski oporavak više gotovo i nema, a jedini sektor koji vuče, kako u realnom gospodarstvu tako i na burzi, ostao je turizam.

'Hrvatsko tržište kapitala je neupitno suočeno s dugogodišnjom stagnacijom i konstantnim slabljenjem burzovne likvidnosti, iza čega stoje ponajprije strukturne slabosti domaćeg tržišta, kako na strani potražnje tako i na strani ponude, od relativno slabe educiranosti individualnih ulagača i nedovoljno razvijenog institucionalnog ulagačkog segmenta do niske razine transparentnosti kompanija i nedostatka novih korporativnih izdanja', komentiraju za tportal analitičari Erste banke.

Kažu kako sve strukturne slabosti našeg tržišta potenciraju razne pojave poput višegodišnje recesije ili krize u Agrokoru, ali i bijega dijela špekulativnog kapitala u razne alternativne oblike ulaganja.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Denis Alajbeg, profesor sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, rekao je tportalu kako ne vidi nikakvu misteriju u stanju na ZSE-u: kakvo je stanje u gospodarstvu, takvo je i na burzi.

'Ljudi se vrlo često pitaju što se to događa na burzi i zašto su prometi takvi kakvi jesu. Burza je vrlo jednostavan mehanizam. Ako imate rastuću ekonomiju i ako u njoj imate tvrtke koje povećavaju poslovne prihode i dobit, onda imate i dionice kojima rastu cijene', pojasnio je Alajbeg.

Cijelu situaciju usporedio je sa stanjem u turizmu: 'Cijela burza je u komi, svi sektori su u komi, osim što zadnjih pet, šest godina napreduje turizam. To je jedini sektor koji cijelo vrijeme raste, pa rastu i cijene turističkih kompanija. Nema tu nikakve velike znanosti. Kad bi se dogodilo neko čudo i kada bi naša ekonomija bila propulzivna, poput slovačke ili češke, taj rezultat bi se vidio na burzi. Prije desetak godina na burzi smo imali papire, fizičke knjige dionica, a ta burza nije ni sjena današnje kada je u pitanju tehnologija ili infrastruktura, ali tada smo imali gospodarstvo koje je raslo po stopama od četiri do pet posto godišnje.'

Podsjetimo, u prvom kvartalu ove godine indeks Crobex je pao više od dva posto, dok je blue chip indeks Crobex 10 pao gotovo tri posto. Indeks turističkog sektora pao je tri posto, dok je sektorski najveći gubitnik transport s padom od 10 posto.

U prva tri mjeseca ove godine najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere s 54 milijuna kuna prometa (s minusom od 8,34 posto), Hrvatskog Telekoma s prometom od 53 milijuna kuna (-0,85 posto) i Atlantske plovidbe s 26 milijuna kuna i padom od 11 posto. U društvu deset najtrgovanijih bila su i tri dobitnika - Zagrebačka banka (+10,82 posto), Atlantic grupa (+12,5 posto) te AD Plastik s deset posto dobitka.