tržište kapitala

Burza u blagom plusu, Tehnika torpedirana

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u petak zaključilo blago u zelenom teritoriju, gdje je CROBEX ojačao skromnih 0,1 posto, a uži indeks CROBEX10 porastao 0,2 posto. Likvidnost je nešto ojačala u odnosu na prosjek u ovom tjednu, te je protrgovano oko 9,2 milijuna kuna, s čak četiri milijunaša u redovnom trgovanju.

U fokusu investitora su bili hotelijeri, pri čemu je najlikvidnije izdanje je bila dionica Arena Hospitality Groupa, koja je na 1,8 milijuna kuna prometa oslabila 0,5 posto. Po prometu je slijedi dionica hotelijera Valamar Riviere, koja je na 1,4 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 0,2 posto.

Dionica Podravke je imala najbolju izvedbu među top deset najlikvidnijih izdanja, jer je na 1,3 milijuna kuna prometa porasla 2,3 posto, njen najsnažniji dnevni porast od studenog prošle godine. Među milijunaše se još ugurala dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na nešto iznad milijun kuna prometa kliznula 0,3 posto.

Dobitnik dana je dionica Jadroplova, sa skokom cijene od 6,9 posto, a u stopu ju prati dionica Viktora Lenca s porastom od 6,4 posto. Uvjerljivi gubitnik dana je dionica Tehnike, koja nastavlja svoj crni niz, te je u petak potonula dodatnih 17 posto, nakon vijesti kako je Zagorje Tehnobeton podnijelo prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Na strani gubitnika vrijedi izdvojiti još dionice Belja, Instituta IGH i Đuro Đaković Grupe koje su izgubile redom 8,0 posto, 4,8 posto i 4,1 posto.

Dobitnik dana  Jadroplov  +6,90%  31,00

Gubitnik dana  Tehnika   -16,67%  105,00

CROBEX    +0,11%   1855,51

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.